В праздник Казанской иконы Божией Матери Предстоятель Русской Церкви совершил Литургию в Успенском соборе Московского Кремля


На 4 ноември 2013 г., на празника на Казанската икона на Божията Майка (в памет на избавянето на Москва и Русия от полското нашествие през 1612 г.), Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил отслужи Божествена литургия в Патриаршеския Успенски храм на Московския Кремъл.

На 4-ти ноември се отбелязва и Денят на народното единство. През тази година празничните мероприятия са посветени на юбилейната дата – 400-та годишнина на Династията Романови.

В началото на Литургията Предстоятелят на Руската Православна Църква застана на южните врата на Успенския храм, където посрещна Фьодоровската икона на Божията Майка, донесена от Макариевския епископ Терапонт, временно управляващ Костромската епархия, и духовници от гр. Кострома. С благословението на Светейшия Патриарх Кирил чудотворната икона е пренесена от Кострома в Москва за периода на провеждане от 4 до 12 ноември в Централната изложбена зала «Манеж» на ХII-та Църковно-обществена изложба-форум „Православна Русия – към Деня на народното единство. Моята история. Романови“. По време на Патриаршеското богослужение светинята се намираше в Успенския храм, а след края на Литургията бе занесена в ЦИЗ „Манеж“.

В същия ден, настоятелят архимандрит Филип отслужи Божествена литургия в Патриаршеското Подворие.