В Лондоне проходит конференция зарубежных архиереев Русской Церкви


Епархии на Руската Православна Църква зад пределите на Русия, Общоцърковни новини 19.10.2012

С благословението на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил, в Лондон започна конференция на всички архиереи от Руската Църква, служещи зад пределите на нейната каноническа територия. Конференцията е посветена на 5-та годишнина от подписването на Акта за каноническо общение.
След обща молитва пред донесената в Лондон за случая Курско-Коренска чудотворна икона на Божията Майка, конференцията беше открита от Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия. След това прозвуча встъпителното слово на митрополит Иларион: „В станалото постигане на каноническо единство не може да не се види спасителната десница на Бога, насочила двете страни по пътя на взаимно уважаващ диалог за изграждане на конструктивно взаимодействие и, в края на краищата, примирение и постигане на пълно братско единение един с друг.
Участниците в конференцията бяха приветствани от Източноамериканския и Нюйоркския митрополит Иларион. Първоиерархът на Руската Задгранична Църква подчерта, че пред задграничните архиереи стои двойна задача: духовно да откърмят бившите жители на Русия, Украйна, Белорусия, оказали се зад граница, а също и да покажат истината на Православието на света, да осъществяват мисия сред коренните жители в страните на своето пребиваване.
Участниците в срещата изнесоха съобщения за положението в районите, особено засягащи въпросите с епархиите и енориите, а също и анализ на постигнатите резултати през петте години, изминали от времето на възстановяване на единството. Свои мнения по данните на темата споделиха Берлинско-Германският и Великобритански архиепископ Марк, Сан-Франциският и Западно-Американски архиепископ Кирил, Монреалският и Канадски архиепископ Гавриил, Егориевският архиепископ Марк, Сурожкият архиепископ Елисей, Керченският архиепископ Анатолий, Женевският и Западноевропейски архиепископ Михаил, Каширският епископ Йов, Щутгарският епископ Агапит, Кливладският архиепископ Петър, Каракаският и Южноамерикански епископ Йоан, Мейфилдският епископ Георги, Корсенският епископ Нестор.
Конференията се осъществи с финансовата подкрепа на Благотворителната фондация „Св. Григорий Богослов” и на Сурожката епархия.
Конференцията на задграничните архиереи продължава работата си в съответствие с утвърдения от участниците обширен дневен ред.
Секретариатът на конференцията е съставен от протойерей Николай Блашов, протойерей Александър Лебедев, протойерей Серафим Ган и протойерей Михаил Дудко.

Служба за комуникации на ОВЦС