Торжества по случаю 65-летия архиепископа Виленского и Литовского Иннокентия прошли в Вильнюсе

Епархии на Руската Православна Църква зад граница, Литургия и проповед, Новини от Подворието, Общоцърковни новини 10.10.2012

На 9 октомври– деня, когато се отбелязва паметта на свети апостол и евангелист Йоан Богослов (по ст.стил), в чест на когото е осветен десният олтар на Вилнюския храм „Св. Дух”, Виленският и Литовски архиепископ Инокентий извърши празничното богослужение. В същия ден владиката отбеляза и своята 65-годишнина.

На Св. Божествена литургия в храма на Вилнюския манастир „Св. Дух” заедно с архиепископ Инокентий съслужиха: Егориевският архиепископ Марк – ръководител на Управлението в Московската Патриаршия за задграничните учреждения, Сурожкият архиепископ Елисей, Балтийският епископ Серафим, Корсунският епископ Нестор, архимандрит Сава (Тутунов) – зам.-управител по дейността на Московската Патриаршия, ректорът на Одеската духовна семинария архимандрит Серафим (Раковски), заместник-председателят на Отдела за външно-църковни връзки игумен Филарет (Булеков), секретарят на Отдела за външноцърковни връзки  по между-православните отношения протойерей Игор Якимчук, духовенството на Литовската, Корсунската, Виенско-Австрийската и Сурожката епархии. По покана на архиепископ Инокентий в тържествата взеха участие настоятелят на Подворието на Московската Патриаршия в София игумен Филип (Василцев) и секретарят на Подворието йеромонах Зотик (Гаевски).

На богослужението присъстваха представители от йерархията на Католическата и Лютеранската църкви в Литва, а също и Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Литва В.В. Чхиквадзе, Извънредният и Пълномощен посланик на  Република Беларус В.Н. Дражин.

След завършване на литургията архиепископ Марк прочете поздравителен адрес от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. От името на председателя на Отдела за външно-църковни връзки – Волоколамския митрополит Иларион – юбилярът беше поздравен от игумен Филарет (Булеков).

Поздравителен адрес от Одеския и Измаилски митрополит Агатангел (преди архиерейската си хиротония за известно време архиепископ Инокентий беше инспектор на Одеската духовна семинария) прочете ректорът на Одеската духовна семинария архимандрит Серафим (Раковски). Юбилярът беше поздравен и от заместник-управителя по дейността на Московската Патриаршия архимандрит Сава (Тутунов).

От клира на Виленско-Литовската епархия владиката  поздравиха: благочинният протойерей  Василий Новинский (Виленски окръг), от името на монашеството – благочинният  игумен на манастира „Свети Дух” Антоний (Гуринович). Да  поздравят владика Инокентий пристигнаха представители  от енориите  към Виленско-Литовската епархия, както и гости от тези епархии на Руската Православна църква, в които владиката е извършвал своето свещеническо и архипастирско служение.

Вечерта на 9 октомври, в зданието на Вилнюския дом на съветите (кметството) се състоя празничен концерт с участието на музиканти и певци от Франция, Италия и Литва. Празникът завърши с тържествен прием по случай знаменателната дата.

От името на Патриаршеското Подворие в София игумен Филип поздрави владиката Инокентий  и му връчи паметен подарък. От своя страна владика Инокентий се обърна с приветствие към богомолците  от Патриаршеското Подворие.

http://youtu.be/-J_us4NQCgk