Святейший Патриарх Кирилл встретился с Послом Болгарии в России Бойко Коцевым

3

На 21 март 2014 г. в Патриаршеската работна резиденция на „Чистий переулок” в Москва се състоя среща на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил с Извънредния и Пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация Бойко Коцев.

В срещата участваха: заместник-председателят на Отдела за външни църковни връзки архимандрит Филарет (Булеков), секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, както и първият секретар на Посолството на България в Русия Василка Кехайова и Цветана Кръстева – пресаташе  на Посолството.

След като приветства госта, Негово Светейшество Патриарх Кирил  подчерта традиционно добрите отношения с дипломатическото представителство на България в Москва. „Българското посолство представлява интересите на един братски народ, с който народът на Русия е свързан в най-тесни отношения в течение на столетия”, – каза Негово Светейшество.

„Важните събития, които свидетелстват за дълбочината и искреността на тези отношения, се пазят в паметта на руския и, надявам се, на българския народ, –  продължи Предстоятелят на Руската Православна Църква. – И въпреки, че политическата карта  на Европа днес е по-различна от тази, която е била по-рано, вярвам, че има фактори, които могат да  запазят добрите отношения между хората и народите извън зависимостта от това, как  се подрежда политическата карта на света”.

Светейшият Патриарх Кирил също така потвърди добрите и искрени отношения между братските Руска и Българска Православна Църкви, подчерта важността от солидарност на двете Църкви по много въпроси. Такова взаимодействие предполага не само религиозният фактор, напомни Светейшият Владика: „Братските отношения между двете Църкви имат решаваща роля за запазване на братските отношения между нашите народи”.

По време на срещата Предстоятелят на Руската Църква разказа за неотдавнашната си среща  със Светейшия Български Патриарх Неофит в Истанбул по време на  Синаксиса на Предстоятелите и представителите на Поместните Православни Църкви, както и за братското общение по време на празнуването на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия през юли 2013 г. „През май ние очакваме Негово Светейшество заедно с висока делегация на Българската Православна Църква, за да проведем разговори за нашите двустранни  отношения и нашия общ принос в развитието на всеправославното единство”, – каза Светейшият Московски Патриарх  и на цяла Русия Кирил, като изрази надежда, че тази визита ще бъде ярко събитие в отношенията между двете страни и народи.

От своя страна Бойко  Коцев отбеляза важността  на отношенията между Руската и Българската Православни Църкви. „Нашите народи са вървели на протежение на историята един до друг, имайки общи духовни ценности и запазвайки духовността”, – отбеляза също посланикът на България.

Участниците в срещата обсъдиха въпросите за активизиране обмена на студенти, развитие на поклонничеството; беше отбелязана ценността в опита при преподаване на духовна култура в общообразователните училища в Русия и България.

Посланикът на България поднесе на Светейшия Патриарх Кирил книги от съвременни български автори, преведени на руски език, и други паметни подаръци.

Служба за  комуникация на ОВЦС
Снимка:: пресслужба на  Московския Патриарх и на цяла Русия Кирил