Святейший Патриарх Кирилл совершил заупокойное богослужение по жертвам взрывов в Волгограде и Пятигорске

На 30-ти декември 2013 г., в храма на Патриаршеската резиденция в подмосковното селище Переделкино, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил отслужи панихида за жертвите от двата терористични акта във Волгоград и за загиналите при взрива в Пятигорск.

Предстоятелят на Руската Църква възнесе особена молитва за здраве на оцелелите и за сили на близките на загиналите и пострадалите от ръцете на терористите.

Преди началото на заупокойното богослужение Светейшият Патриарх по-специално каза:

„Справедливо казват, че за такива деяния няма и не може да има оправдание. Човешката злоба, изливайки се навън, вече не знае граници, и онези, които живеят със злоба, – това са хора, които са в плен на тъмната сила. И след това всякакви позовавания на религията нямат никакво отношение към случилото се във Волгоград и онова, което по-рано стана в други места на нашето Отечество.

Аз изразявам най-дълбоки съболезнования на всички роднини и близки на загиналите. Иска ми се особено да отбележа действията на старши сержант Дмитрий Маковкин, който пресрещнал терориста и, може би, така предотврати по този начин по-голямо нещастие, като възпрепятства да влезе навътре в гарата онзи, който е задействал смъртоносната бомба.

Вторият терористичен акт, който бе извършен днес в тролейбуса във Волгоград, също отне човешки животи. Навярно, неслучайно враговете – аз наричам тези хора врагове на Русия, и онова, което те правят, необявена война против нашия народ, – извършват своите страшни деяния в града-герой Волгоград, обвеян с великата военна слава на нашия народ. Вярвам, че тези злодеяния няма да изплашат жителите на Волгоград, няма да посеят паника в сърцето на нашия народ, но ще ни накарат всички нас още веднъж да се замислим за нашето Отечество, за нашия живот, за нашата борба.

Да даде Бог да имаме сили да се поддържаме един друг в тези тежки минути. Трябва да помним също, че от нашите думи и от нашите дела зависи и самата възможност за победа над онези тъмни сили, които днес се опитват да разрушат нашето Отечество.

Да се помолим за упокоение на душите на починалите раби Божии, пострадали при терористичните актове във Волгоград. Към всички ранени, които днес лежат в болниците, аз отправям своето благословение и силно се моля за тяхното здраве. Нека Господ да утеши роднините и близките, да даде изцеление на тези, които днес се нуждаят от него, и нека Божието благословение да пребъдва над жителите на Волгоград и над цялото наше Отечество”.

***

На 29-ти декември на железопътната гара във Волгоград бе извършен терористичен акт. От взрива загинаха 17 и пострадаха повече от 40 човека. На следващото утро, 30-ти декември, бе извършен терористичен акт в тролейбус по маршрута 15А в Дзержински район на Волгоград. По предварителни данни най-малко 10 човека са загинали, а пострадалите са около 30.

На 27 декември от взрива в лека кола в Пятигорск загинаха трима души, двама пострадаха и се намират в болница.

Съболезнования на Светейшия Патриарх Кирил във връзка с терористичния акт във Волгоград

Прес служба на Московския и на цяла Русия Патриарх