Светейшият Патриарх Кирил: „Моето сърце е с Одеса, която оплаква своите деца”

3_10_NOV_0931-150x120

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил изрази съболезнования на Одеския и Измаилски митрополит Агатангел, както и на изпълняващия длъжността кмет на Одеса – секретаря на Одеския градски съвет О.Б. Бриндак във връзка с трагичните събития в Одеса на 2 май 2014 г.

„Ужасяващата вест за хората, изгорени живи в Дома на профсъюзите в Одеса, преобърна моята душа, пронизана от дълбока болка. Пред очите на целия свят беше извършено чудовищно престъпление, с което не могат да се помирят нито сърцето, нито разумът”, – отбелязва  посланието на Негово Светейшество до митрополит Агатангел.

„Моето сърце е с Вас, Владика, с Вашето паство, с Одеса, оплакваща своите деца. С Украинската Православна Църква, с всички, които всеки ден призовават за мир, за отричане на насилието в Украйна”, – заяви Светейшият Патриарх Кирил.

„Възнасям гореща молитва за упокоение на душите на убитите, за спасение на пострадалите, за чийто живот сега се борят лекарите, за оздравяване на всички ранени.  Моля се за спасението и изцелението  на Украйна, за прекратяване на кръвопролитията, за усмиряване на враждуващите, за това, че хората, заемащи противоположни  политически позиции, да станат, с Божията  милост, способни да се чуват един друг, и да разберат, че опитите със сила да наложат на другите своето мнение водят единствено към гибел на тази прекрасна, благословена страна”, – отбеляза Предстоятелят на Руската Църква.

„Считам за извънредно важно, че виновните за убийството на своите съграждани, както и тези, които потъпкваха светините в разрушената молитвена палатка, са разкрити и ще понесат заслужено наказание”, – подчерта Светейшият Патриарх в обръщението си към и.д. кмет на Одеса О.Б. Бриндак.

При сблъсъците в Одеса на 2 май загинаха повече от 40 и пострадаха над сто души. С благословението на Одеския и Измаилски митрополит Агатангел,  Одеската епархия ще окаже материална помощ на семействата на загиналите и пострадалите.

Във връзка с новото изостряне на гражданското противопоставяне в Украйна – стълкновенията в Донецка област и трагичните събития в Одеса, – Светейшият патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил  излезе със специално изявление.

„Отговорността за случващото се сега пада на първо място върху тези, които вместо диалог прибягват към насилие, – се казва в заявлението. – В условията на съвременна Украйна не може да се обяви за единствено възможна и задължителна за всички само една от политическите позиции. Това е гибелно за страната”.

Светейшият Патриарх Кирил изрази убеждение, че „опитите за налагане със сила на собствена гледна точка следва да се отхвърлят веднъж завинаги” и призова „всички страни да се въздържат от прилагане на оръжие, и да решават всички въпроси по пътя на преговорите”.

По думите на Негово Светейшество, „Украйна може да се излекува и да тръгне по пътя на изграждане на достоен живот за своите граждани, само ако бъде общ дом за хората с различни политически убеждения, които до голяма степен се различават един от друг”.

„Алтернатива на диалога няма. Необходимо е, докато все още има такава възможност, да се  чуят един с друг  и да се постараят не само да разрешат днешните противоречия, но и да подновят верността към християнските духовни и нравствени ценности, които са изградили народа на Украйна, които са обогатили неговата мъдрост и правдолюбие. Вярвам: именно тези ценности ще помогнат днес да се намери пътя към мира и справедливостта, без които е немислимо достойното бъдеще на страната”, – завършва Предстоятелят на Руската Църква.

Пресслужба на Московския на  цяла Русия Патриарх