Светейшият Български Патриарх Неофит оглави празничното богослужение по случай стогодишнината от Великото освещаване на Руския храм «Св. Николай» в София

0HV_4989

На 30 ноември 2014 г. бе отбелязана стогодишнината от Великото освещаване на храма, носещ името на Св. Николай Мирликийски в София – Подворие на Московския Патриарх и на цяла Русия при Българския Патриаршески престол. В този ден Божествената литургия в храма оглави Предстоятелят на Българската православна църква.

Със Светейшия патриарх Неофит съслужиха йерарсите от Българската църква, митрополитите: Видински Дометиан и Ловчански Гавриил, оглавяващият делегацията на Московската Патриаршия на тържествата – Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Украинската православна църква – Лугански и Алчевски митрополит Митрофан. Сред съслужилите на празничното богослужение бяха и секретарят на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), настоятелят на Зографския манастир на Атон схиархимандрит Амвросий, представителят на Българския Патриарх при Московския Патриарх и на цяла Русия архимандрит Теоктист (Димитров), представителят на Московския Патриарх и на цяла Русия при Българския Патриарх и настоятел на храма-Подворие «Св. Николай» архимандрит Филипп (Василцев), първият протодякон на московския Храм «Христос Спасител» Константин Барган, свещеници от Подворието в София.

В богослужението молитвенно участваха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, началникът на отдел „Богослужебен” на Българската Църква архимандрит Дионисий (Мишев), заместник-председателят на ОВЦС на Украинската православна църква протойерей Николай Данилевич, професорът от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, ректорът на Свято-Тихоновския хуманитарен университет протойерей Владимир Воробьов, деканът на Свято-Сергиевия богословски институт в Париж протойерей Николай Озолин, сътрудникът на Отдела за  външни църковни връзки на Московската Патриаршия А.Ю. Хошев.

На Литургията присъстваха главата на Българското Царско семейство Симеон ІІ Сакскобургготски, кметът на гр. София Й.А. Фандъкова, ръководителят на Дирекцията по вероизповеданията Е. Велинов, зам.-министърът на външните работи на Руската Федерация А.Ю. Мешков, Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация Ю.Н. Исаков, ръководителят на представителството на Россътрудничество в тази страна В.В. Баженов, директорът на Дома на Москва в София Б.А. Громов, участници в конференцията «България – Русия: образи на духовното единство», благотворители, енориаши и много гости.  

Богослужебните песнопения прозвучаха в изпълнение на хора на храма-Подворие «Св. Николай» под диригентството на В. Ченова.

Евангелието бе прочетено на български език.

На сугубата ектения бе произнесена молитва за мир в Украйна.

По традиция в Българската православна църква на Великия вход се упомена руският цар-Освободител Александър ІІ и всички руски, български и други войни, паднали на бойното поле за освобождението на България от османско иго.

След края на Божествената литургия Предстоятелят на Българската православна църква в обръщението си към присъстващите на тържеството каза: „Като се удостоихме в този празничен и тържествен ден да участваме в светата божествена Литургия, нека да благодарим Господу за радостта от братското общение и възможността да засвидетелстваме силата на нашето единство в Господа и на жертвената любов, свързваща от векове руския и българския народ. Да благодарим и за този свят храм-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, който вече цяло столетие свидетелства за неразривните връзки между нашите православни църкви и народи. Храм, който е своеобразен мост помежду ни и от който като от неизчерпаем източник до нас достигат драгоценни плодове от богатата съкровищница на руския православен дух и руската православна култура.”

Светейшият Владика отбеляза огромното значение на личността на служилия в храма «Св. Николай» – приснопаметен архиепископ Богучарски Серафим (Соболев), който „ с отеческа любов обгрижваше духовно своето паство – чеда на Руската и на Българската православна църква” . „В криптата на този храм, при гроба му се стича с любов и упование несекващ поток от християни, за да измолят неговото благодатно небесно застъпничество ”, – засвидетелства  Светейшият Патриарх Неофит.

Като благодари на архимандрит Филипп (Василцев) за труда по реставрацията на храма «Св. Николай», в резултат на която църковното здание възвърна първоначалното си благолепие, за постоянните пастирски грижи за духовния живот на енориашите  и атмосферата на топла братска любов в отношенията на Подворието със свещенослужителите на Българската православна църква, Патриарх Неофит подари на храма-Подворие напрестолен кръст.

За спомен от юбилейните тържества Предстоятелят на Българската църква подари на Екатиринбургския и Верхотурски митрополит Кирил икона на св. Йоан Рилски, а на Луганския и Алчевски митрополит Митрофан – икона на св. Климент Охридски.

Настоятелят на храма-Подворие «Св. Николай» архимандрит Филип се обърна към Светейшия Български Патриарх Неофит и архипастирите, които взеха участие в празника, отбелязвайки: «Днес е исторически ден за нашия храм-Подворие. Божествената литургия, която оглавихте Вие, Ваше Светейшество, се превърна в духовна кулминация на честването на 100-годишнината от Великото освещаване на храма-Подворие, носещ името на свети Николай Мирликийски, което е станало на 24 ноември 1914 г. Това е било трагично време за много православни народи и въобще за народите на Европа. Изминаха 100 години. За всеки човек това е огромен срок, за храма – една страница, много исторически събития са се случили тук. Дълбоко символично е, че днес на Литургията присъства цар Симеон – преди сто години на Великото освещаване на храма «Св. Николай» е присъствал неговият баща, кръщелник на руския цар-страстотерпец Николай ІІ, жертван в Екатеринбург».

Представителят на Московския Патриарх и на цяла Русия в София с благодарност си спомни за свещениците и миряните, които са се молили в този храм, особенно за архиепископ Серафим (Соболев), за благодатната помощ на когото в храма се събират свидетелства. Отец Филип произнесе благодарствени слова към Българската православна църква, която е приела голям поток от руската емиграция през 20-40-те години на ХХ век. Тогава Руският храм е станал център на духовния живот на много изгнаници от Съветска Русия. « Да даде Бог така, че любовта в Христа, която  ни свързва с братската Българска църква, само да се умножава», – пожела отец Филип.

Настоятелят на Подворието на Руската православна църква поднесе на Негово Светейшество Патриарх Неофит сребърно кофчеже с частица от мощите на апостал Андрей Първозвани, чиято памет (по нов стил) се отбелязва на този ден, като пожела небесното покровителство на светия апостол неизменно да пребивава с град София и с цялата Българска православна църква.

Участващите в богослужението бяха приветствани  и от главата на официалната делегация на Московската Патриаршия –  Екатеринбургския и Верхотурски митрополит Кирил, който, каза: «С  благословението на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и по поръка на Волоколамския митрополит Иларион ние присъстваме тук, на тези великолепни тържества по случай столетието от Великото освещаване на храма «Св. Николай» в град София. Нашите сърца се изпълват с необикновена радост от съзнаването на това, че ние се намираме между стените на руския храм, станал символ на непрекъснатата духовна връзка, която винаги е съществувала между нашите народи, обгрижвани от нашите Църкви-Сестри».

«Както в България, така и в Русия, ние се обръщаме един към друг с думите «братя и сестри», – напомни владика Кирил. – Братята и сестрите са в кръвно родство помежду си, но заедно причастявайки се с Кръвта и Тялото на Господа, Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, ние ставаме наистина роднини по кръв, защото се обединяваме около Самия наш Господ. Този ден е още едно свидетелство и потвърждение за това, защото днес, съслужвайки в Божествената литургия на Ваше Светейшество, молейки се заедно с всички братя и сестри в този храм, ние съставяме единото Тяло на Светата Христова Църква, и в това е нашата сила – силата на нашия дух и силата на нашето братство».

От името на Предстоятеля на Руската православна църква, митрополит Кирил поднесе на Негово Светейшество Патриарх Неофит кръст, панагия и покровци.

Също така той връчи награди на Рускага православна църква на дарителите на Подворието и на хора, които са се работили по подготовката на юбилейните тържества.

С орден «Преподобна княгиня Ефросиния Московска» (ІІІ степен) бе награден кметът на град София Й.А. Фандъкова, която от своя страна поздрави енорията със знаменателната дата и изрази пожелание повече млади хора да посещават православните храмове и да възнасят в тях молитви към Бога.

Също така с награди на Руската православна църква бяха удостоени: началникът на Синодалния отдел на Българската православна църква за връзки с обществеността А.И. Карамихалева, В.И. Жеглов, йеромонах Зотик (Гаевски) и редица участници в конференцията «България – Русия: образи на духовното единство».

На свой ред Луганският и Алчевски митрополит Митрофан предаде на Светейшия Български Патриарх Неофит приветствени и поздравителни слова от Негово Блаженство Киевския митрополит и на цяла Украйна Онуфрий. За спомен от тържественото събитие той поднесе картина с изображение на Киево-Печорската лавра .

На архимандрит Филип владика Митрофан подари копие на Почаевската икона на Божията Майка.

След края на тържествената част на Предстоятелите на Руската и Българската православни църкви и на всички участници в тържествата бе възгласено многолетствие.

В криптата на храма Екатеринбургският и Верхотурски митрополит Кирил отслужи лития на гроба на архиепископ Серафим (Соболев).

В същия ден в Дома на Москва се състоя тържествен прием, посветен на юбилейната дата. От името на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит гостите на събитието приветства Видинският митрополит Дометиан. Приветствия отправиха и Луганският и и Алчевски митрополит Митрофан, както  и директорът на Дома на Москва в София  Б.А. Громов.

Служба за комуникация на ОВЦС