Светейшият Български Патриарх Неофит прие в резиденцията си Ставрополския и Невинномиски митрополит Кирил

DSC_3260

На 3 юли т.г., четвъртък, Светейшият Български Патриарх Неофит прие в резиденцията си в Софийската митрополия Ставрополския и Невинномиски митрополит Кирил, който е на официално посещение в България с благословията на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил за участие в тържествата в Старозагорската митрополия по повод пренасянето от гр. Стара Загора в Шипченския манастир „Рождество Христово” на мемориалния Кръст на Донския казашки корпус. Първоначално номиналният кръст е бил поставен на руското гробище в гр. Стара Загора през 1927 г.

В срещата участваха: Браницкият епископ Григорий – викарий на Софийската митрополия, свещеноиконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската митрополия, настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), йеромонах Зотик (Гаевский) – секретар на Представителството на Руската православна църква в София, протодякон Василий Змеу- ръководител на протокола на Ставрополската митрополия, и А.А. Алтунин – личен съветник на митрополит Кирил.

По време на срещата митрополит Кирил благодари на Светейшия Патриарх Неофит за поканата да вземе участие в тържествата в Старозагорска епархия, както и за топлия прием, като подчерта, че в продължение на няколко години той е бил възпитаник на Софийската Духовна Академия и че Светейшият Патриарх Неофит в течение на една година е бил негов ректор. От своя страна Светейшият Патриарх Неофит топло приветства митрополит Кирил, разказа му за последните събития в живота на Българската Православна Църква и съобщи, че в края на годината ще се отбележи 100-годишнината от Великото освещаване на Храма-Подворие „Св.Николай” в София. Той изказа специални думи на благодарност на Светейшия Патриарх Кирил за топлия братски прием, оказан на българската делегация по време на мирното посещение в пределите на Руската православна църква.

По време на срещата Светейшият Патриарх Неофит и митрополит Кирил си размениха паметни подаръци.

В същия ден Ставрополският и Невинномиски митрополит Кирил посети Патриаршеското Подворие и извърши заупокойна лития на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев). През годините на обучение в Софийската Духовна Академия митрополит Кирил е ръководил хора на Патриаршеското Подворие и е сформирал неговия мъжки състав. Нотната библиотека, събрана от митрополит Кирил, и досега се пази в Патриаршеското Подворие.

По време на посещението си в България делегацията на Руската православна църква взе участие в Божествената литургия в манастира „Рождество Христово” в Шипка, в тържественото откриване на Кръста-паметник на донските казаци в Шипченския манастир, посети мемориалния комплекс „Самарско знаме” в гр. Казанлък и извърши заупокойна лития, посветена на генерал М.Д.Скобелев.