Совместное обращение Предстоятелей Антиохийской и Русской Православных Церквей к участникам Международной конференции по Сирии «Женева-2»

На 26 януари 2014 г. Негово Блаженство Патриархът на Велика Антиохия и целия Изток Йоан Х и Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил излязоха със съвместно обръщение към участниците в Международната конференция за Сирия «Женева-2», в която вземат участие представители на страните от конфликта и международната общност.

Ние, Предстоятелите на братските Антиохийска и Руска Православни Църкви, се събрахме в Москва, за да засвидетелстваме отново любовта в Христа, която нашите Църкви я пренесоха нерушима през вековете. Тази любов е обърната към всеки човек  независимо от неговата националност, вероизповедание, политически възгледи.

Днес нашите съвместни молитви са с многострадалния народ на Сирия, който преминава през невиждани досега изпитания. Земята, върху която векове са живели заедно мюсюлмани и християни, се напои със сълзите на тези, които оплакват гибелта на своите близки, понасят тегобата на изгнанието от родните места. Бедата, която дойде в този доскоро мирен край, не щади нито старците, нито децата, нито мюсюлманите, нито християните. Няма сърце, което може да остане равнодушно към страшната трагедия в Сирия.

През тези дни в Швейцария се провежда международна конференция, която събра на една маса представителите на противостоящите страни и международната общност. Ние се обръщаме към участниците в преговорите с горещ призив да направят всичко, за да се прекрати кръвопролитието, да се върне мирът в благословената земя на Сирия.

Призоваваме участниците в Международната конференция за Сирия «Женева-2» да се противопоставят на всяка проява на екстремизъм, за да се сложи край на нетърпимостта и политиката на ултиматум. Само братският и свободен диалог в самото сирийско общество е способен да открие пътя към мирно регулиране.

Ние отново призоваваме към незабавно освобождаване на християните, които са станали заложници във военното противопоставяне. Много месеци в заточение се намират йерарсите от Алепо митрополитите Павел и Йоан Ибрахим, повече от месец – монахините от манастира  „Света Текла” в древна Маалюля. Призоваваме всички страни да проявят хуманност и милосърдие, които ще свидетелстват за тяхното намерение да се върви по пътя за установяване на мир и благополучие в Сирия.

Мащабите на бедствието заставят нас, Предстоятелите на двете Православни Църкви, да се обърнем към всички хора с добра воля  с призив да  помогнат на тези, които страдат в лагерите на бежанците, които изпитват лишения, загубвайки покрив и средства за съществуване.

Необходимо е да се сложи край на унищожението на безценните паметници на културата и религията,  с които е така богата сирийската земя. Тяхното разрушаване е престъпление пред бъдещите поколения.

Вярваме, че Всемилостивият Господ ще сведе Своята милост към народа на Сирия, ще умножи силите и ще благослови тези, които се стремят към мир и благоденствие в тази древна и свята страна.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru