Состоялся Первосвятительский визит Святейшего Патриарха Кирилла в Новосибирскую и Кузбасскую митрополии


От 23 до 25 август 2013 г. Негово Светейшество Кирил Патриарх Московски и на цяла Русия направи първосветителска витата в Новосибирска и Кузбаска митрополии. По време на визитата си в Новосибирск Светейшият Патриарх Кирил посети Възнесенския катедрален храм и Новосибирския авиационен завод «В.П. Чкалов».

Негово Светейшество Патриарх Кирил имаше разговор с оглавяващия Навосибирска област В.А. Юрченко с участието и на Новосибирския и Бердски митрополит Тихон. Срещата завърши с подписването на Споразумение за партньорство между Новосибирска митрополия и Правителството на Новосибирска област.

Предстоятелят на Руската Църква се срещна с архиереите на сибирските епархии. На 24 август Патриарх Кирил освети горният храм «Св. равноап. княз Владимир» на Троицко-Владимирската катедрала на гр. Новосибирск и оглави Божествената литургия в новоосветения храм. След края на богослужението Светейшият Владика посети катедралния храм «Св. Александър Невски» в гр. Новосибирск.

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил и пълномощният представител на Президента на Русия в СФО В.А. Толоконский подписаха Споразумение за основните направления на взаимодействие между Руската Федерация и епархиите на Руската Православна Църква, намиращи се в пределите на Сибирския федерален окръг.

Негово Светейшество Патриарх Кирил се срещна и с участниците в учредителното събрание на Новосибирския регионален клон на Всемирния руски народен събор.

На 24 август Негово Светейшество Патриарх Кирил пристигна в Новокузнецк, където посети Берьозовската въгледобивната мина (Кемеровска област) и освети основният камък на строежа на параклис, който ще носи името на св. влмч. Варвара – покровителка на миньорите.

На 25 август, на празника Събор на Кемеровските светци, Светейшият Патриарх Кирил освети храма «Рождество Христово» в гр. Новокузнецк, построен в памет на загиналите миньори и отслужи св. Литургия. След края на богослужението Негово Светейшество се срещна с вдовиците и майките на загинали миньори. След това Светейшият Патриарх Кирил освети основните камъни за строителството на 10 църкви, които ще бъдат построени в гр. Кемерово.

В края на визитата си Светейшият Владика освети зданието на Кузбаската духовна семинария.

Пресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх