Состоялась презентация представительства «Православной энциклопедии»


На 14 октомври 2013 г. в Руския културно-информационен център в София се състоя презентация на представителството на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” в България.

С приветствие към организаторите, участниците и гостите на презентацията се обърнаха настоятелят на Подворието на Руската Православна Църква в София архимандрит Филип (Василцев) и сътрудникът на Секретариата по междуправославни отношения ОВЦС А.Ю.Хошев, който прочете приветственото слово на председателя на Отдела за външни църковни връзки при Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион.

Доклади за българското направление в дейността на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” и за дейността на представителството „Православная энциклопедия” в България прочетоха: ръководителят на Центъра С.Л.Кравец, отговорният редактор на раздела „История на поместните православни църкви” М.М. Розинская и доцентът от Пловдивския университет и Научния център „Кирил и Методий” – докторът на историческите науки Д.Чешмеджиев.В презентацията взеха участие председателят на Комисията по вероизповедания и парламентарна етика на Народното събрание на Република България П. Славов, Извънредният и Пълномощен посланик на Република Беларус в България В.А. Воронкович, секретарят на Посолството на Руската Федерация в България В.Ю.Солодкин, директорът но Научно-информационния център „Българска енциклопедия” при Българската академия на науките С.Николова, сътрудникът на Института по българска литература при Българската академия на науките проф. А.Милтенова, директорът на Националната библиотека „Св.св. равноап. Кирил и Методий” проф. Б.Христова, докторът на философските науки преподавателят във Философския факултет на Софийския университет И.Пенков, отговорният редактор на раздела „История на Руската Православна Църква” – „Православная энциклопедия” Е.В. Кравец, деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” докторът по богословие доцент Александър Омарчевски, доцентът от Пловдивския университет и Научния център „Кирил и Методий” докторът на историческите науки Д.Чешмеджиев, директорът на Руския културно-информационен център В.В.Баженов, председателят на Съюза на руските инвалиди В.П. Гаристов, представители на научната и културна общественост на Русия и България, както и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

След завършване на официалната част се състоя концерт на хора на Патриаршеското Подворие под диригентството на В.Ченова.