Състоя се презентация на двутомния сборник „Неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници”

MG_0931

В сряда, 9 април т.г. в Актовата зала на Софийска митрополия се състоя презентация на двутомния сборник „Неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници”, съставен и преведен на български език от протойерей Йоан Карамихалев. Предисловие към изданието написа Видинският митрополит Дометиан. Издаването на сборника стана възможно благодарение на участието на президента на Форум „България-Русия” С.С.Шаренкова. Целият тираж на сборника ще бъде подарен на храмовете на Българската православна църква.

В презентацията участва Светейшият Български Патриарх Неофит, както и митрополитите: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил и Варненски и Великопреславски Йоан, а също така Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в Република България Ю.Н. Исаков, директорът на Руския културно-информационен център в София В.В.Баженов, директорът на „Дом на Москва” в София Б.А.Громов, духовенство на Софийска митрополия, преподаватели и студенти от Богословския факултет на Софийския университет и от Софийската духовна семинария „Св.Иван Рилски”.

Преди да започне презентацията, хорът на Патриаршеското Подворие под диригентството на Е. Воскресенская изпълни избрани църковни песнопения.

Към участниците с приветствено слово се обърна Видинският митрополит Дометиан и съставителят на сборника и преводач протойерей Йоан Карамихалев.

Настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип (Василцев) предаде на участниците в презентацията приветствие на Председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион и подчерта изключителното значение на даденото издание.

Водещ на презентацията беше преподавателят от Софийската Духовна семинария г-н Д. Алексиев.

В състава на сборника са влезли проповеди на: Светейшия Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил, на Киевския митрополит и на цяла Украйна Владимир, на Волоколамския митрополит Иларион и на други съвременни руски проповедници.
Снимки: Валентина Чрънкина