Слово Святейшего Патриарха Болгарского Неофита на торжественном приеме в честь 1025-й годовщины Крещения Руси

На 24 юли 2013 г. в Трапезната зала на Храма „Христос Спасител”се състоя прием по случай честването на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия. Към присъстващите със слово се обърна Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.

„Ваше Светейшество, възлюбени в Господа Светейший владико,

В дните, когато Руската православна църква отново си спомня за живота и подвига на св. равноапостолен княз Владимир, цялата Българска православна църква – в лицето на своя клир и народ – сърадва заедно с Вас благословения юбилей от кръщението на Русия. Отново заедно с Вас, изпълнявайки апостолския завет да помним нашите наставници, които са ни проповядвали за Словото на живота (Евр. 13:7), се прекланяме пред всички достойни чада, родени за Христа в лоното на Руската православна църква, но най-вече пред нейните родоначалници, светители и първойерарси, които с гореща вяра и неизменна надежда в благия Божи промисъл векове наред съзиждаха милиони души в лоното на Божия дом, в Църквата на Живия Бог.

Хилядолетни са братските духовни и културни връзки, които съществуват между нашите народи и църкви – връзки на любовта и на мира, на спомоществователството и съработничеството. Тези връзки и това богозаповядано „единство на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3) продължават и до днес, затвърждавайки нашето общо православно свидетелство, което в началото на третото хилядолетие – в условията на повсеместната криза на духовните ценности – е необходимо може би повече от всякога. И радостта ни е още по-голяма, когато виждаме как в тези тежки за вярата и духовността ни времена предстоятелстваната от Ваше Светейшество богохранима Руска православна църква все така ревностно изпълнява свещения завет на своите предци, проповядвайки неизменно и неуморно Христа разпнатия и възкръснал, раждайки всеки ден нови в Христа души, възраствайки в слава, принасяйки Богу плод на святост и висока духовност.

Приемете, прочее, днес – когато целият православен свят отбелязва началото на огнената Петдесетница на верните чада на Руската православна църква – лично от наше име, от името на Светия Синод на Българската православна църква нашето братско в Христа приветствие и пожеланието за още по-големи успехи в съзиждане тялото на св. Руска православна църква и на нашата обща църковна мисия. На многая и благая лета!”

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru