Рождество Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа


В Патриаршеското Подворие преминаха празничните богослужения за Рождество Христово. В навечерието на 24-ти декември бе отслужено Велико повечерие с лития и празнична утреня. На самия празник Рождество Христово Божествената литургия в Подворието оглави настоятелят архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев.

След отпуста на Божествената литургия и Великото славословие ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев прочете Рождественските послания на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, на Светейшия Български Патриарх Неофит и Светия Синод на Българската Православна Църква.

За оказана помощ и съдействие на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип награди с юбилейни медали на Руската Православна Църква и благодарствени грамоти В.В. Баженов, директор на РКИЦ в София, В.Ю. Солодкин, секретар на Посолството на Руската Федерация в България, А.В. Кристов, почетен председател на Балканското Атонско Сдружение и В.И. Жеглов, изпълнителен директор на «Dir.bg».

След края на богослужението в трапезарията на храма се състоя празнична трапеза, на която хорът на Подворието изпълни Рождественски коледни песни (колядки).

Рождественската Божествена литургия в храма „Св. влмч. Пантелеймон” в Княжево бе отслужена от секретарят на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский) в съслужение с йерей Димитър Тухчиев.