Рождественское послание Святейшего Патриарха Московского и всея Руси КИРИЛЛА

Възлюблени в Господа

Православни архипастири,

Всечестни презвитери и дякони,

Боголюбиви монаси и монахини,

Скъпи братя и сестри!

Днес Светата Църква светло и радостно прославя тайнството на раждането от Пречистата Дева Мария на Господа и нашия Спасител Иисус Христос.

Създателят, обичайки Своето творение, се яви в плът, стана човек, във всичко подобен на нас, освен греха (вж.1 Тим.3:16; Евр.4:15). Младенецът бе положен в ясли във Витлеем. Той направи това, за да спаси света от духовен и нравствен упадък, да освободи човека от страха от смъртта. Творецът ни предлага да приемем най-великия от всички дарове: Своята божествена любов, пълнота на живота. В Христа ние ставаме способни да получим надежда, побеждаваща страха, да постигнем святост и безсмъртие.

Той идва в нашия изтерзан от греха свят, със Своето Раждане, живот, страдания, кръстна смърт и славно възкръсване, за да утвърди нов закон, нова заповед – заповедта на любовта. „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго.” (Йоан13:34) – с тези думи Господ се обърнал към своите ученици, а чрез тях – и към целия свят: към тези, които са живели по това време, които живеят сега, и към тези, които ще живеят след нас, чак до края на времената.

Всеки човек е призован да отговори на тази заповед със своите дела. Подобно на това, как Христос ни оказа истинска милост, неизмеримо снизхождение към нашите недостатъци, така и ние сме длъжни да бъдем милосърдни и снизходителни към хората. Трябва да се грижим не само за нашите роднини и близки, макар че за тях трябва да се грижим на първо място (вж. 1 Тим.5:8), не само за нашите приятели и единомишленици, но и за тези, които все още не са получили единение с Бога. Ние сме призвани да подражаваме на Спасителя в любовта, да се молим за тези, които ни обиждат и гонят (вж. Мат.5:44), постоянно да таим в своите мисли доброта за целия народ, за Отечеството и Църквата. Всеки от нас, извършвайки добри дела, е способен да измени, макар и в малка степен, обкръжаващата го действителност към по-добро. Само така ние заедно ще станем по-силни. Защото беззаконието е неспособно да победи любовта, както мракът не може да обвземе светлината на истинния живот (вж. Йоан.1:5).

В историята на нашето Отечество има много примери за това, как нашият народ, възлагайки своето упование на Бога, е преодолявал трудностите, достойно е излизал от най-сложните изпитания.

Много от тези събития ние си ги припомнихме през изминалата година. Ние отпразнувахме 400-годишнината от преодоляването на Смута, който завърши с изгонване на интервентите и с възстановяване на националното единство. Беше отбелязана също и 200-годишнината от Отечествената война през 1812 г., по време на която нашите предци са дали отпор на нашествието на „двунадесяти языков” – огромната армия, събрана от Наполеон от цялата покорена Европа.

2013 година ще бъде ознаменувана с празнуването на 1025-годишнината от Кръщаването на Русия от светия равноапостолен велик княз Владимир. Приемането на православната вяра е начало на нова ера в живота на нашия народ. Светлината на Христовата истина, възсияла някога на благословените киевски хълмове, и днес просветлява сърцата на жителите на страните от историческа Русия, посочвайки ни пътя на добродетелта.

Като правим равносметка на изминалата година, да поднесем благодарност на Бога и за Неговите велики и богати милости, и за онези скърби, които Той е допуснал ние да изтърпим. В протежение на цялата своя история Църквата не познава продължителни периоди на благоденствие: след времена на мир и спокойствие непременно настъпвали времена на несгоди и изпитания. Но при всички обстоятелства Църквата с думи и дела е възвестявала истината Божия, и днес тя я възвестява, свидетелствайки, че обществото, построено върху принципите на печалбата, върху пълното пренебрежение на моралните норми, върху неограничената свобода, върху пренебрегването на вечните истини, върху отричането на авторитетите, е нравствено нездраво и го заплашват много опасности.

Аз призовавам всички за търпение съгласно Божиите заповеди и молитва за Майката-Църква, за народа Божий, за родната земя. Винаги помнете думите на апостола на еичниците: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов.”(І Кор.16:13-14).

Сърдечно поздравявайки ви с днешното тържество, молитвено изпросвам за всички нас от Богомладенеца Христос духовни и телесни сили, за да може всеки от нас с личен пример да свидетелства пред света, че родилият се днес Господ наш и Бог е Любов (вж. І Йоан 4:8). Амин.

+ (п) КИРИЛ

ПАТРИАРХ НА МОСКВА И НА ЦЯЛА РУСИЯ

Рождество Христово

2012/2013 г.

Москва