Продолжается пребывание делегации Русской Православной Церкви в Болгарии

DSC_0569

На 25 февруари 2013 г. председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, глава на делегацията на Руската православна църква, която се намира в София за тържествата свързани с избирането и интронизацията на новия Български Патриарх, взе участие в Божествената литургия в Софийската патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски”.

Литургията отслужиха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Негово Блаженство Архиепископът на Нова Юстинияна и цял Кипър Хризостом и Негово Блаженство Митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор в съслужение с главите на делегациите на Поместните Православни Църкви. Молитвено участие в богослужението взеха членовете на църковните делегации и многобройни миряни, дошли да поздравят своя Предстоятел с възкачването на Патриаршеския престол.
Главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква Стобийският епископ Наум огласи Патриаршеското и Синодално послание към клира и миряните, известяващо решението на Патриаршеския Избирателен Църковно-народен събор за избирането на Патриарх Неофит.
Негово Светейшество се обърна към молещите се с поучително слово, посветено на единството и съборността на Светата Църква. Говорейки за задачите на своето започващо се патриаршеско служение, Предстоятелят на Българската Патриаршия изповяда своята решимост да пази чистотата на православната вяра, да служи за събиране на всички членове на Църквата в живо и органическо единство в Христа, съвместно със Събратята-Предстоятели на Поместните православни църкви, опазвайки целостта на Вселенското Православие, полагайки усилия за укрепване и усъвършенстване на всеправославното сътрудничество. „Да бъдем единомислени, да живеем в мир, и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас (2 Кор. 13:11)”, – с тези думи Негово Светейшество Патриарх Неофит завърши своето първосветителско обращение.
След завършване на богослужението, в резиденцията на Светия Синод на Българската православна църква беше даден прием от името на Светейшия Български Патриарх Неофит. В същия ден, в хотел „София” беше даден тържествен обяд в чест на участващите в тържествата делегации на Поместните православни църкви.

Служба за комуникации на ОВЦС