Приветствие Председателя Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата Высокопреосвященнейшего митрополита Волоколамского Илариона организаторам, участникам и гостям конференции


Скъпи отец Филип,

Досточтими отци, братя и сестри!

През следващата година Руската Православна Църква и целият православен свят се готвят тържествено да отбележат паметната дата – 700-та годишнина от рождението на преподобни Сергий Радонежки.

„Игумен на Руската земя“, както с любов и благоговение го наричали в Русия, Украйна и в другите страни на Московската Патриаршия, преподобни Сергий оказал огромно влияние върху развитието на духовния живот в Светата Рус. Това влияние надхвърля далече рамките на историческата епоха, в която той живял, и границите на самата Русия.

Мълвата за големия руски подвижник достигнала до Цариград, Атон и Българското Царство. Преподобни Сергий бил почитан от свети Киприян – велик син на българския народ, оглавяващ по това време Руската Православна Църква.

Епохата на преподобни Сергий Радонежки е време на истински разцвет за славянската християнска книжовност, вдъхновена от трудовете на Търновския Патриарх Евтимий – «Православно Възраждане», което почувствала и Русия. Сред нейните пратеници на Света Гора Атон виждаме и любимия ученик на св. Сергий – игумена на Серпуховския Висоцки манастир Атанасий, който посетил Света Гора, където общувал с учени български монаси и донесъл оттам ценни ръкописни книги.

Съприкосновението между българската църковна традиция и традицията, заложена от преподобни Сергий, продължила във времето. Много видни йерарси на Българската Православна Църква в различно време са усъвършенствали своите богословски познания в Московската Духовна академия, разположена в Свято-Трицко-Сергиевата лавра, основана от св. Сергий Радонежки и намираща се под неговото небесно покровителство. Българските архипастири са винаги желани, скъпи гости в обителта на преподобния, и неговото молитвено предстателство ги съпровожда в техния светителски труд в родината. По техните стъпки вървят и нови поколения студенти от братската Българска Православна Църква, които пристигат на обучение в Московските Духовни училища.

Сърдечно приветствам организаторите, участниците и гостите на конференцията, посветена на историческата дата, важна за нашите Църкви и обгрижваните от тях народи. Желая ви вдъхновение и плодотворна работа.

Председател на

Отдела за външни църковни връзки

на Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит