Принесение в г.Варну иконы Царственных страстотерпцев

ikona-TSarstvennyih-strastoterptsev

С благословението на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил на 8 февруари в България ще пристигне делегация на Руската Православна Църква водена от Лодейнополския епископ Мстислав, викарий и секретар на Санкт-Петебургската епархия.

През 2011 година при посещение в Санкт-Петербургската епархия Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се обърна с молба към Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир за изписване от руски иконописци на точно копие на иконата на Царствените страстотерпци, намираща се в храма „Св. св. Апостоли Петър и Павел“ в гр. Петигоф и донасянето ѝ в катедралния събор „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Варна. Ктитор на този храм е последният руски император Николай II, прославен от Руската Православна Църква като страстотерпец.
Надписът на иконостаса на Варненския катедрален събор „Успение на Пресвета Богородица“: „Иждивением Императора Николая Александровича”, свидетелства, че самият иконостас е изработен със лични средства на Руския император.
През 2012 година Варненският и Великопреславски митрополит Кирил получи известие, че иконата на Царствените страстотерпци е готова и отправи благодарствено писмо до митрополита на Санкт-Петербург и Ладога Владимир с покана делегация от Санкт- Петербургска епархия да посети Варна. Иконата ще бъде предадена на Варненска и Велико-Преславска епархия от делегация на руската Православна Църква на 9 февруари т.г.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се обърна с молба към Балканското атонско сдружение да подпомогне организационно тази инициатива. През септември 2012 г. председателят на Балканското атонско сдружение Андрей Кристов предаде лично благодарственото писмо и покана от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир да посети Варна.