Принесение в г.Варну иконы Пресвятой Богородицы „Геронтисса“

На 26 декември, на втория ден на Рождество Христово, в катедралния храм в гр. Варна от Света Гора Атон беше донесена мозаечната икона „Пресвета Богородица Геронтиса”. Иконата беше поставена в специално приготвения и украсен проскринитарий.

В същия ден Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Местоблюстител на Патриаршеския престол, отслужи Божествена литургия в съслужение с Главницкия епископ Йоан, викарий на Варненска и Великопреславска митрополия, с игумен Филип (Василцев) – настоятел на Подворието на Патриарха на Москва и на цяла Русия в София, както и делегация от Света Гора Атон начело с йеромонах Епифаний от манастира Пантократор.

Сред официалните гости бяха: областният управител г-н Коста Базитов, неговият заместник г-н Пламен Манушев, председателят на Общинския съвет на гр. Варна г-н Николай Апостолов, представители на командването на Щаба на ВМС на Република България.

В своето слово митрополит Кирил напомни, че Боговъплъщението е станало чрез Пресвета Богородица, която е нашата Застъпница пред Божия Престол и Игуменка на Света Гора Атон. Владика Кирил сърдечно благодари на игумена на манастира „Пантократор” – архимандрит Гавриил, и на Балканското Атонско сдружение за този дар на Варненския катедрален храм. Той също така изказа благодарност на игумен Филип за участието му в богослужението по случай това забележително събития и напомни за огромния принос на Руската Православна Църква и на самоотвержения руски народ за освобождението на България от османско робство.