Президент Греческой Республики Каролос Папульяс наградил Предстоятеля Русской Православной Церкви орденом Почета


На 3-ти юни 2013 г. Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил се срещна с Президента на Република Гърция Карлос Папуляс в неговата резиденция в Атина.

К. Папуляс връчи на Негово Светейшество високата държавна награда – Големия кръст на Почетния орден.

Като благодари за високата чест, оказана му от ръководителите на страната и гръцкия народ, Негово Светейшество каза: „Ние сме братски народи, ние имаме едина вяра, и именно това обстоятелство се явява непоклатима основа върху която се изграждат отношенията между Гърция и страните от историческата Русия, върху които се простира пастирското обгрижване на Руската Православна Църква.”

От своя страна Президентът на Гърция подчерта важността на визитата на Светейшия Патриарх Кирил в толкова трудно то за гръцкия народ време. Говорейки за вековните братски връзки между двата народа, той се обърна към основаването на Руската Църква, а след това с благодарност припомни за помощта на Русия за освобождаването на гърците от османско иго и отбеляза общата борба против нацизма през ХХ век. „А днес ние Ви благодарим за помощта, която оказвате на Еладската Православна Църква, намираща се днес в нелека ситуация, за подкрепата на нейната значителна социална, благотворителна дейност, – каза Карлос Папуляс.

„Аз мисля, че нашите Църкви трябва да бъдат рамо до рамо в търсенето на отговори на предизвикателствата, с които се сблъскваме в съвременния свят, – каза още президентът. – Православието се обръща към човечеството с послание за мир и хармонични отношения.”

(Пълният текст на материала виж на руски език)