День памяти свт. Николая Чудотворца. Престольный праздник Патриаршего Подворья

В петък, 6 декември, Патриаршеското Подворие отбеляза своя престолен празник, денят посветен на св. Николай Чудотворец. На този ден с благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ Божествената литургия в Подворието оглави Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, управляващ епархиите на Българската православна църква в САЩ, Канада и Австралия в съслужение с настоятеля архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, архимандрит Теофан, ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев и патриаршеския протодякон Александър Нешев.

По време на Божествената литургия се молеше секретарят на подворието йеромонах Зотик (Гаевский), Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Ю.Н. Исаков, Извънредният и Пълномощен посланик на Република Беларус в Република България В.А. Воронкович и Посланикът на Суверенния Малтийски Орден в България К. Дзуколи.

http://youtu.be/VRqMaOvnlAg

В своето ответно слово архимандрит Филип изрази благодарност на Светейшия Български Патриарх Неофит, на Светия Синод на Българската православна църква за грижите към Патриаршеското Подворие.

http://youtu.be/RUYR0S4HMso

Особени думи на благодарност архимандрит Филип изрази към митрополит Йосиф, като му благодари за архипастирските молитви, за вдъхновената проповед и го поздрави с неговия рожден ден. За спомен от съвместното богослужение архимандрит Филип подари на владика Йосиф паметна панагия и служебник, издаден от Руската Духовна мисия в Йерусалим. На свой ред митрополит Йосиф подари на библиотеката на Патриаршеското Подворие написани от него книги.

Свещеникът на Патриаршеското Подворие, ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев прочете приветствен адрес от Директора на Дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет на Република България Е. Велинов по случай рождения ден на митрополит Йосиф.

http://youtu.be/6yc-W_g22yo

След това в криптата на храма, на гроба на приснопаметния архиепископ Серафим (Соболев) митрополит Йосиф в съслужение с духовенството извършиха заупокойна лития.