Престольный праздник Данилова монастыря


В четвъртък, 12 септември, в деня посветен на благоверния княз Александър Невски и преп. и благоверен княз Даниил Московски, Божествената литургия в Свято-Даниловския манастир с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил оглави първият викарий за гр. Москва Истринският архиепископ Арсений в съслужение с Дмитровския епископ Теофилакт, епископ Йероним (Чернишьов), братята в свещенически сан от Данииловския манастир, служители от синодалните институции.

Ранната Божествена литургия в олтара посветен на св. преп. и благоверен княз Даниил на храма „Свети Отци от Седемте Вселенски събори” отслужи настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип в съслужение с братя от Даниловския манастир.

След края на късната Божествена литургия в Троицкия храм на Даниловския манастир бе отслужен молебен пред раката с мощите на преподобния и благоверен княз Даниил Московски.

В своето слово след края на богослужението Истринският архиепископ Арсений предаде на братята и на черкуващите се в манастира, на всички присъстващи на празника благословението на Светейшия Патриарх Кирил, който на този ден оглави Божествената литургия в Александро-Невската Лавра в гр. Санкт-Петербург по случай 300-та годишнината от основаването на обителта.

По време на Божествената литургия в Троицкия храм на Даниловския манастир молитвено участие взе и А.Д. Беглов, пълномощен представител на Президента на Руската Федерация в Централния федерален окръг, който предаде поздравление на присъстващите на празника от Президента на Руската Федерация В.В. Путин.

Тази година обителта на преп. и благоверен княз Даниил отбелязва 30 години от възобновяването на монашеския живот. Манастира бе предаден на Руската Православна Църква през 1983 г.

Справка:

Свято-Даниловският ставропигиален мъжки манастир е основан през 1282 г. от св. благоверен княз Даниил Московски, на когото е посветен и първият храм. Това е най-старият московски манастир. През 1330 г. великият княз Йоан Калита превел братята на манастира в Кремъл и старинните сгради на манастира запустели. През 1560 г. манастирът бил възобновен от цар Йоан Грозни. През 1561 г. Московският митрополит светец Макарий, осветил първия каменен храм посветен на светите Отци от Седемте Вселенски Събори (това е първият храм във Вселенската Църква с такова посвещение). През 1652 г. били открити мощите на благоверния княз Даниил. През втората половина на ХVІІ в. манастирът бил опасан с каменни стени с осем кули, старият храм бил съборен и на негово място била построена нова двуетажна църква. През 1752 г. била построена малка кула с храм посветен на преподобни Даниил Стълпник.

През ХІХ – ХХ в. към манастира има приют за стари свещеници и вдовици, а също и едно от най-старите московски гробища, в което са намерили последен покой много църковни йерарси и дейци на руската култура като А.С. Хомяков, Н.В. Гогол, Н. Языков и други.

Формално манастирът е закрит през 1918 г., но монашеския живот в обителта продължил до 1930 г. След закриването през 1931 г. и до 1983 г. в манастира се помещава колония от непълнолетни престъпници.

През май 1983 г. манастирът е върнат на Църквата; за пет години е възтановен, като са построени и две нови църкви. През 1988 г. манастирът е един от центровете на тържествата по случай 1000- годишнината от Покръстването на Русия.

В манастира се помещава Синодалната резиденция на Светейшия Патриарх, Отделът за външно-църковни връзки, а до манастира е построен и хотелски комплекс „Даниловский”.