Престольный праздник болгарского афонского монастыря Зограф


По покана Светогорската Свещена Епистасия и на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, възглавяващ делегацията на Българската православна църква, настоятелят на Патриаршеското Подворие в гр. София архимандрит Филип и секретарят на Подворието йеромонах Зотик взеха участие в тържествата по случай престолния праздник на българския манастир Зограф на Атон в деня на паметта на св. вмч. Георги.
През тази година с решение на Духовния събор на Зографския манастир тържествата бяха пренесени от понеделник в четвъртък през Светлата седмица.
В навечерието бе извършена Малка вечерня, след което по светогорска традиция последва Всенощно бдение и Божествена литургия, възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с игумена на Зографския манастир, архимандрит Амвросий, настоятеля на Патриаршеското подворие, архимандрит Филип, представители на светогорски манастири и братя на Зографския манастир в свещен сан. В Божествената литургия молитвено участваха Министър-председателят на служебното правителство на България г-н М. Райков, министърът на културата В. Пенев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения К. Кръстев. По древна традиция на Божествената литургия „Символа на вярата“ прочете Министър-председателят.
В тържествата по случай престолния празник на Зографския манастир взеха участие няколкоз стотин поклонници от България, Гърция, Русия и други страни.