Преставился ко Господу один из старейших клириков Корсунской епархии протоиерей Михаил Осоргин

На 24 ноември 2012 г. на 84-годишна възраст се упокои при Господа един от най-старите клирици на Корсунската епархия митрофорният протойерей Михаил Осоргин, настоятел на храма „Св.Св. Константин и Елена” в Кламар, Франция, почетен настоятел на ставропигиалната енория „Св. Николай” в Рим.
Съболезнования на роднините и близките на отец Михаил е изпратил председателят на Отдела за външни църковни връзки при Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион.

***

Протойерей Михаил Осоргин е роден на 2 юни 1929 г.. Той произхожда от старинния дворянски род Осоргини, към който е принадлежала и светата праведна Иулиания Лазаревская. Неговият баща Георгий Михайлович Осоргин, императорски кавалергард, през 1929 г. е бил разстрелян от болшевиките в Соловецкия лагер. Роден в Москва, отец Михаил още като дете се озовал в Париж, където през 1931 г. е емигрирала неговата майка, по баща княгиня Голицина. За неговото формиране през детските години голямо влияние е оказал дядо му, също протойерей Михаил Осоргин, бивш губернатор на Калуга и Гродно. През годините на учение в Богословски институт „Св.Сергий” той се сближил с най-добрите преподаватели от парижката богословска школа. Негови състуденти са били бъдещият патриарх на Антиохия Игнатий, протопрезвитер Александър Шмеман, протопрезвитер Йоан Майендорф.

Повратен момент в неговия живот става смъртта на сестра му, която се е удавила, спасявайки едно от своите десет деца. Племенниците си отец Михаил отгледал заедно със своите четири деца. На 47-годишна възраст приел сан свещеник като клирик в Екзархията от енориите с руска православна традиция в Западна Европа под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия.

С името на отец Михаил е свързана новата епоха в живота на руската енория „Св.Николай” в Рим, настоятел на която той става през февруари 1987 г. В началото той служил пред представители от „първата вълна” руска емиграция, но през 1990-те години отец Михаил и пастирски обгрижва вече и съотечественици, пристигнали по това време в Италия от цялото постсъветско пространство. През 2000-та година енорията „Св.Николай” се върна в лоното на Майката-Църква, получавайки статус на ставропигия. До голяма степен това стана благодарение на убеждението на отец Михаил, че бъдещето на руското Православие в Западна Европа е в обединението под омофора на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия.

През септември 2004 г. във връзка с необходимостта от провеждане на курс на лечение и постоянно пребиваване извън Италия протойерей Михаил Осоргин е назначен за почетен настоятел на Свято-Николаевската енория.

През 2010 година в Русия е прожектиран документалният филм, посветен на отец Михаил и неговото семейство.

През последните години митрофорният протойерей Михаил Осоргин изпълняваше послушанието си като настоятел на храма „Св.Св. Константин и Елена” в Климар – предградие на Париж.

Патриархия.ru