Предстоятелят на Руската православна църква се обърна към ООН, Съвета на Европа и ОБСЕ с писмо за фактите за притесняване на Украинската православна църква в условията на въоражения конфликт в Югоизточна Украйна

3_18_NOV_1768_PK

На 18 август 2014 г. Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил се обърна към Организацията на Обединените Нации, Съвета на Европа и Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа с писмо, посветено на многочислените факти за грубо нарушаване на правата на духовенството и вярващите на Украинската православна църква в условията на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна.

Светейшият Патриарх извести високопоставените адресати за загрижеността на Руската православна църква относно опитите на униатите и разколниците да нанесат вреда на каноничното Православие в Украйна, използвайки тежката ситуация, създадена в резултат на военните действия на югоизток в страната.

В писмото си Предстоятелят на Руската православна църква съобщава за трагичната гибел на множество свещенослужители на Украинската православна църква, които са станали жертва на въоръжения вътрешно-украински конфликт, а също така обръща внимание на ръководствата на международните организации за въпиющите случаи на насилие над клирици на Украинската православна църква, на неспирните опити на тормоз и спплашване на представители на духовенството. Отбелязват се и изключително големите материални щети, които са нанесени на храмовете и манастирите на Украинската православна църква, които по време на въоръжения конфликт са станали последно убежище за многохилядните бежанци, получаващи в двора на църквата всякаква възможна помощ.

В писмото на Светейшия Патриарх се изразява надежда, че високопоставените международни организации няма да останат равнодушни към проблемите, с които се сблъсква Украинската православна църква – най-голямата религиозна организация в Украйна, която без да е политически ангажирана сила, продължава да осъществява в най-тежки условия пастирска грижа за милиони вярващи. Предстоятелят на Руската православна църква призовава лидерите на ООН, Съвета на Европа и ОБСЕ да издигнат своя авторитетен глас в защита на православните християни от Източна Украйна.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru