Председатель ОВЦС выразил соболезнование в связи с кончиной митрополита Неврокопского Нафанаила

До Негово Светейшество Неофит,

Митрополит Софийски и Патриарх Български

Ваше Светейшество!

Приемете моите най-дълбоки съболезнования във връзка с безвременната кончина на Високопреосвещения Неврокопски митрополит Натанаил.

Споделяме скръбта с пастирите, монашеството и миряните от Неврокопска епархия, които се лишиха от любящия ги отец и наставник, а също и загубата на цялата Българска Православна църква, верен син на която бе покойният.

В продължение на дълги години новопредставилият се светител с твърдост и мъжество противостоя на разкола и се бори за възстановяване на единството на Православието в България. Бидейки надарен духовник, митрополит Натанаил възпита много духовни чеда, някои от които вече са удостоени с епископски сан.

Като смирен монах, дните от земното странстване на Владиката преминаваха в молитва и грижа за пасомите, ръководейки се от заповедта на Спасителя: първом търсете царството на Бога и Неговата правда (Мат. 6:13).

Господ Иисус Христос, възкресението и животът (Йоан 11:25), да упокои душата на Своя верен раб в селенията на праведните. Вечна да е паметта му!

С почтителна любов в Господа,

 

Председател на

Отдела за външни църковни връзки

на Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит