Председатель ОВЦС выразил соболезнование в связи с кончиной Блаженненейшего Патриарха Антиохийского Игнатия IV

Председатель ОВЦС выразил соболезнование в связи с кончиной Блаженненейшего Патриарха Антиохийского Игнатия IV

На 5 декември 2012 г. председателят на ОВЦС  Волоколамският митрополит Иларион изпрати на Синода на Антиохийската Православна Църква съболезнование във връзка с кончината на Блаженейшия Патриарх Игнатий, представил се на Господа в този ден. Пълният текст на посланието се публикува по-долу.

Ваши Високопреосвещенства,

Възлюблени  в Христа събратя-архипастири!

С дълбока скръб узнах за кончината на Блаженейшия Патриарх на Велика Антиохия и на целия Изток Игнатий ІV и ви изказвам своите искрени съболезнования във връзка с голямата загуба, постигнала братската Антиохийска Църква.

Блаженейшият Патриарх Игнатий дълги години беше истински отец за много  хиляди вярващи от Антиохийската Патриаршия, които живеят  сега  на всички обитаеми континенти, тъй като  през годините на неговото Първосветителство  Антиохийската Православна Църква е донесла проповедта, започната някога от светите апостоли Петър и Павел в Дамаск, и дори до край-земя (Деян.1,8).

Божият промисъл се  вижда в това, че именно такъв човек, като Блаженейшия Патриарх Игнатий,  стоеше на рула на Антиохийската Църква през периода на  суровите изпитания  в края на ХХ век, които тя преживя. Божията благословия е в това, че Негово Блаженство дълги години с твърда ръка  водеше църковния кораб към спасителното пристанище, въпреки  възмущаващото се наоколо житейско море.

Грижите на  Блаженейшия  Патриарх Игнатий за разцвета на древния Антиохийски Престол, за мир и благополучие на земята на Сирия и Ливан и  в целия Библейски регион, възнаградиха  Негово Блаженство с почит и уважение в широките кръгове на християнската общественост.

Новопредставилият се положи много  труд за укрепването на единството на Православието. Със своите дела за слава на Бога, Негово Блаженство извиси авторитета на Светейшата Антиохийска Църква в православния свят. Той беше верен приятел на Руската Православна Църква, където добре го познават и обичат. Затова сега заедно с нас скърбят и се молят за  упокой на неговата душа много йерарси, клирици и миряни от Московската Патриаршия.

Със сърдечна топлина и благоговение  си спомням  за моментите на лично общуване с Блаженейшия Патриарх Игнатий, по време на които неведнъж съм бил  свидетел на неговата истинно библейска мъдрост и любвеобилността  на неговото сърце.

Споделяйки скръбта на Светата Антиохийска Църква за кончината на нейния Предстоятел, моля Всемилостивия Бог Той да упокои душата на блаженопочиналия Патриарх Игнатий в селения на праведните и да направи вечна неговата памет.

С братска любов в Господа,

Председател на Отдела за външни църковни връзки

при Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит Иларион