Празднование 25-летия служения на Подворье священноиконома Симеона Минчева

2012-01-29 25-летие рукоположения о. Симеона

Фотогалерея

Във Възкресния ден на 29.01.2012 г., Неделята на Закхей, енорията чества още един свой празник – 25 години свещеническо служение на свещеноиконом Симеон Минчев, преминало тъкмо в този храм! По поръчение на Негово Светейшество Максим, Митрополит Софийски и Патриарх Български, отец Симеон беше отличен като „ставрофорен свещеноиконом“ от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който предстоятелства Светата Евхаристия в този ден. В Светата Литургия участваха и ставр.ик. Мина Минчев, предстоятел на катедралния храм „Света Неделя“ и брат на отец Симеон, протоиерей Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм „Св. Вмчк Димитър“, протодякон Андрей Кураев, гост на подворието, духовенството и енориашите на храма.

Наистина можем да кажем, че това бе не само личен празник за отец Симеон и семейството му, но и празник на цялата енория. В една църковна общност, изградена от личности, които търсят общението с Христа, всеки лично е призван да стои на своето място, за да бъде вграден в Тялото Христово. Значимо е призванието на свещеника, който събира такава общност – значимо е и мястото на отец Симеон като свещеник на нашата енория. Неговото служение, което протича вече при 6-ма руски настоятели на храма и при трима руски патриарси, е може би най-дългото свещеническо служение в този храм. То е от една страна живата връзка с онова така впечатляващо последно поколение руски белоемигранти, пазещи образа на другата Русия и помнещи заветите на владика Серафим. От друга страна неговото служение е връзката с новите поколения енориаши на храма – както руснаци, така и все-повече българи, за които енорията широко се отваря след промените от 1989 г. Днес по-голямата част от енориашите на руския храм „Св. Николай“ са българи и това е доказателство, че по молитвите на владика Серафим и с грижата на свещениците чедата в Христа се умножават, без оглед на рода им, защото в Христа всички сме призвани да бъдем едно! По такъв начин преданието и етоса на енорията, имащи корени в живота и служението на владика Серафим, стават по-широко достояние в духовния живот на София.

Сърдечно поздравяваме отец Симеон, като му пожелаваме здраве и усъвършенстване в Христа, по молитвите на св. Симеон и владика Серафим! И нека похвалата за служението да му бъде не от човеците, а от Бога!