Почивший Патриарх Болгарский Максим завещал свое скромное имущество Синоду Болгарской Православной Церкви

Починалият Български Патриарх Максим е завещал своето скромно имущество на Синода на Българската Православна Църква, съобщава българското издание „Монитор“.

Специална комисия в състав от Сливенския митрополит Йоаникий,  Пловдивския митрополит Николай и Знеполския епископ Йоан е отворила завещанието на починалия Патриарх, което е съставено през декември 2011 г..

Покойният Патриарх няма лични банкови сметки, някакви спестявания, лични ценни предмети и недвижимо имущество.

Като негово имущество могат да бъдат определени само предметите, които той е придобил със собствени пари – това са книги, ръчен часовник „Луч“ и стара пишеща машина „Континентал“, която купил от свой познат адвокат през 1968 г..

Мерцедесът, който ползваше Патриарх Максим е бил произведен преди 21 години.

Служителите в Софийската митрополия разказват, че през цялото време на Патриаршеското си служение той е обитавал малка стая в зданието на Софийската митрополия, мебелировката на която включва кушетка, дъбово бюро, етажерка за книги и три стола за посетители. Той не обичал разточителствата, затова на масата му имало скромни блюда, а за най-голям деликатес считал печената скумрия.

Съгласно ведомостта, Патриарх Максим получавал заплата в размер на 680 лв., от които 100 лв. оставял за себе си, а останалите предавал на детския дом за деца-сираци със слабо зрение в софийския квартал „Надежда“. На този дом Патриарх Максим ежемесечно дарявал пари почти 30 години.

В кабинета на главата на Българската Църква се пазят личния дневник и архив на предшественика на Патриарх Максим – Патриарх Български Кирил (Константинов), които в близко време ще бъдат предадени на Църковно-историческия музей при Българската Патриаршия.

За сега няма сведения Патриарх Максим да е водил личен дневник, а богатият архив на дългогодишната му кореспонденция с различни държавни и обществени лица също ще бъде предаден в Църковно-историческия музей.

Още докато Патриархът е бил жив в този музей са предавани подаръците, които са му поднасяни по различни поводи. Сред ценните експонати и копия на чудотворни икони е и иконата на Казанската Божия Майка – дар от Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил в чест на 98-я  юбилей на Патриарх Максим.

Единствената роднина на Патриарх Максим, която може да има претенции  за наследство е племенницата му Максимка Константинова-Лозанова, кардиолог в 1-ва Градска болница в София. Тя е била една от малкото, които са навестявали Негово Светейшество в болницата през последните дни от живота му. Освен нея Патриарх Максим е бил посещаван ежедневно  и информиран за събитията в църковния живот и причастяван от Знеполския Епископ Йоан.