По просьбе Синода Болгарской Православной Церкви в Москве будет заложен храм в честь святителя Киприана, митрополита Киевского и всея Руси


В Москва, на улица „Красный Маяк” ще бъде построен храм в чест на свети Киприян, митрополит на Киев и на цяла Русия. На 18 юли 2013 г. за това съобщи председателят на Финансово-стопанското управление на Московската Патриаршия Подолският епископ Тихон по време на съвещанието в Храма „Христос Спасител”.
По думите на ръководителя на програмата за строителство на 200 храма в Москва, да вземе участие в полагането на основния камък изразил желание Светейшият Български патриарх Неофит.

Храмът на улица „Красный Маяк” ще бъде построен по молба на Светия Синод на Българската Православна църква и ще бъде осветен в чест на свети Киприян, който се е родил в България.

Изграждането на светинята ще извършат българските предприемачи от „Главболгарстрой” АД. Значителна част от енорията ще се състои от представители на българската диаспора в Москва, мнозинството от които живеят в съседните жилищни кооперации.

На този етап участъкът се привежда в надлежен вид. Утвърждават се последните детайли на тържественото богослужение, засега планирано за 25 юли.

Точната дата и време за полагане на основния камък ще бъдат съобщени в най-близко време.