Перед началом ночного Рождественского богослужения Святейший Патриарх Кирилл в прямом эфире поздравил телезрителей с праздником

В нощта на 6 срещу 7 януари 2013 г. в храма „Христос Спасител” в Москва започна празничното Рождественско богослужение, което оглави Светейшият Патриарх  на Москва и на цяла Русия Кирил.

Преди началото на богослужението, което се предаваше  по телевизионните канали „Първи”, „Русия”, Спас”, а също и на сайтовете на Патриархия.ru и РИА „Новости”, Предстоятелят на Руската Църква  в живо предаване  поздрави телевизионните зрители с празника:

„Ето че настъпи Рождество 2013 година. Повече от 2000 години ни отделят от онова събития, което ние  днес празнуваме.

Какво ли не се случи през тези 2000 години! Сменяха се държави, цивилизации; едни си отиваха от историческата арена, други идваха. Хората и страдаха, и се радваха,  претърпяха жестоки войни и се наслаждаваха на мира. И Църквата Христова е имала времена на относително спокойствие и благоденствие, но е преминавала също и през най-тежките изпитания, през гонения, репресии, разрушаване на храмове, унищожаване на вярата Христова.

И учудващото е, че за тези 2000 години никога не е прекъсвала традицията за празнуването на Рождество Христово. Не е имало нито една година християните да не празнуват  това събитие. И вярваме, и знаем, че тази традиция никога няма да се пресече, че до края на историята ще се празнува Рождество Христово. Защото иначе не може да бъде, защото Рождество Христово – това е централното събитие в човешката история. Няма нищо по-важно от пришествието  на Господ в света.

Но защо?  Защото чрез личността на Иисус Христос целият човешки род е влязъл в реално съприкосновение с непостижимия, великия Бог,Твореца на Вселената. Това съприкосновение на човешкото с Божественото е дало такъв мощен импулс на духовното развитие на човечеството, че и до сега ние се храним от силата на този импулс и винаги ще се храним от него до края на вековете.

И ние знаем, как с идването на Спасителя Христос се измени светът, какви огромни творчески енергии освободи това евангелско послание, насочено към хората, как се измени лицето на човешката цивилизация. И за да продължаваме така и в бъдеще, за да се развива постъпателно историята, за да няма разриви, разрушения, разкъсвания в историческата тъкан, ние сме длъжни да пазим вярата, да я пазим в своите сърца, в своите дела. Ние сме длъжни това, което ни е дал Христос, да го актуализираме във всеки исторически момент от време, и тогава ние ще имаме надежда за бъдещето.

Аз поздравявам всички вас, мои скъпи, с великия празник Рождество Христово. Аз  пожелавам  мир, благоденствие, благополучие на цялата историческа Русия, на Руската държава, на всеки един от вас. Нека благодатта на родилия се Спасител да  ни докосне не само в тази прекрасна Рождественска нощ, но и във всички дни на нашия живот. Честит празник!

Пресслужба на Патриарха на Москва и на цяла Русия