Патриаршее Подворье посетил архиепископ Севастийский Феодосий

В сряда, 30 октомври, Патриаршеското Подворие посети Севастийският архиепископ Теодосий (Йерусалимска Патриаршия), който е на посещение в България по покана на д-р Мохд Рахуан Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Владика Теодосий бе посрещнат от настоятеля на Подворието архимандрит Филип (Василцев) и от секретаря на Подворието йеромонах Зотик (Гаевски). Архимандрит Филип разказа на високия гост историята на Патриаршеското Подворие в София, както и за съвременния му живот. Архиепископ Теодосий целуна почитаната икона на св. Николай „Устрични”, копие на чудотворната икона от Атонския манастир Ставроникита, благодари на архимандрит Филип за топлото приветствие и го помоли да предаде на Светейшия Патриарх Кирил слова на уважение и благодарност за позицията на Руската Православна Църква по въпроса за мирното уреждане на конфликта в Сирия, а също и за високата оценка на Неговите първосветителски трудове.

След това гостите слязоха в криптата на Подворието, където Владика Теодосий извърши кратка заупокойна лития на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).

По време на посещението в Патриаршеското Подворие архиепископ Теодосий беше съпроводен от д-р Мохд Рахуан Абуаси.