Пасхалното послание на Светейшия Патриарх Кирил до архипастирите, пастирите, монашеството и всички верни чеда на Руската православна църква

икона Воскресения

Възлюблени в Господа преосвещени архипастири, всечестни пастири и дякони, боголюбиви монаси и монахини, скъпи братя и сестри!

В този именит и свят ден, когато целият видим и невидим свят, (вж. канон на Св.Пасха), прославя Началника на живота и Победителя на смъртта, сърдечно приветствам всички вас с пасхалното възклицание:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

От година на година благата вест за Възкресението победно звучи, подбуждайки ни да въздадем хвала на Бога и Спасителя, който със смъртта Си смъртта победи и ни направи съпричастни към бъдещия вечен живот.

Празнувайки този празник на празниците и тържество на тържествата, ние с особено духовно чувство си спомняме изкупителния подвиг на Спасителя на света, Неговите кръстни страдания и светло Възкресение. Пасха – това не е някаква красива легенда, не е теоретично богословие и не е данък на установен в далечното минало народен обичай. Това е самата същност и сърцевина на християнството. Това е победа, дарувана ни от Бога.

От времената на апостолите и до днес Църквата проповядва за Възкресението на Христос като за най-великото чудо в историята на човечеството. Тя говори за това чудо не само като за Евангелски факт, но и (което е особено важно) като за съдбоносно събитие за всички, които са приели пасхалното благовестие. Този празник има най-непосредствено отношение към всеки от нас, защото Христовото Възкресение, извършеното от Господа изкупление на падналия свят – това е най-голямата радост, която може да изпитва човек. Колкото и сложен да е нашият живот, каквито и житейски несгоди да ни връхлитат, каквито и оскърбления от хора и несъвършенството на обкръжаващия ни свят ние да изтърпяваме, – всичко това е нищо в сравнение с онази духовна радост, с онази надежда за вечно спасение, което ни дарува Бог.

По думите на апостол Павел, Който възкреси Христа от мъртвите, ще оживотвори и смъртните ви тела чрез живеещия във вас Негов Дух. (вж. Рим.8:11).

В светлия ден на Възкресение Христово душите на милиони вярващи ще се преизпълнят с благодарност към Твореца, и нашето земно битие ще придобие истинен смисъл. Христовата Пасха е велико тържество на живота, тържество от победата над смъртта, носещо любов, мир и духовно преображение.

С празнуването на Пасха ние всеки път сякаш откриваме нов период в своя живот, тъй като Възкръсналият Господ обновява човешкото естество, укрепява в изпитанията, дава сили за извършване на добри дела.

Пасхалната вест, която измени целия следващ ход на световната история, ни подтиква към нравствено преображение и духовно обновление, които са така необходими на съвременното общество. Тя напомня на всички хора за източниците на християнството, а също за грядущето вечно Царство, където ще „бъде Бог всичко у всички” (1 Кор. 15,28).

В светлите дни на пасхалното тържество ние сме призовани да споделим нашата радост със своите роднини и близки, да проявим към тях действена любов и милосърдие. Такава е осветената от вековете традиция, следвайки която, ние засвидетелстваме своята причастност към Христовото наследство и вярата в това, че наистина Господ е възкръснал.

И днес, както и преди, Руската Православна Църква с усърдие изпълнява своята спасителна мисия, непрекъснато възвестявайки Божията правда, утвърждавайки непреходното значение на евангелските заповеди, призовавайки към мир и съгласие, служейки на духовното единение на народите, живеещи в страните под пастирската отговорност на Московската Патриаршия.

Нашата особена молитва днес е за народите на Русия и Украйна, за това, да се възцари мир в умовете и в сърцата на братята и сестрите по кръв и по вяра, за да се възстановят прекъснатите връзки и толкова необходимото сътрудничество.

Възвестявайки Христовата любов, която превъзхожда всяко знание (вж.Еф. 3:19), християнството обединява хората, преодолявайки националните, културни и държавни граници, защото Христовата светлина просвещава всички (вж. Ин.1:9).

Възкръсналият Господ нека ни дарува всички с полза за душата да продължаваме земното странстване, помнейки високата християнска отговорност и призванието да изграждаме в себе си и околните твърда вяра, искрена любов и непоколебима надежда. Нека радостта на този празник да ни укрепва и вдъхновява за извършването на добри дела, да ни даде мъжество и сили сред бушуващите вълни на житейското море за да запазим самообладание и спокойствие, да се противопоставяме на съблазните и изкушенията, да преодоляваме, съгласно думите на преподобни Сергий Радонежки, ненавистната вражда на този свят.

Възсиялата от Живоносния гроб светлина на славата Христова да пребъде с нас и да озари нашите сърца, разпростирайки се върху близките и далечните, върху всички, които се нуждаят от нашето внимание и подкрепа.

Като ви поздравявам всички с великия празник на Света Пасха, молитвено ви желая щедри духовни дарове, телесна сила и благодатна помощ свише в победното шествие след Христос. Амин.

(п) Кирил

Патриарх Московски и на цяла Русия

Москва

Пасха Христова, 2014 г.