Обръщение на Светейшия Патриарх Кирил към Пълнотата на Руската православна църква

timthumb

Светейшият Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил излезе с обръщение към Пълнотата на Руската православна църква

Скъпи братя и сестри, обръщам се сега към цялата Пълнота на нашата Църква, към всички народи на историческата Рус.

Днес за нас не може да бъде  нищо друго по-важно от продължаващото се братоубийство, което пламти на територията на Украйна, отнемайки все нови животи.

Какво се случва днес преди всичко в Донецка и Луганска области, и как следва да се отнасят към случващото се членовете на нашата Свята Църква?

В южните предели на историческата Рус днес се разгаря междуособна война.

Резултатите от кървавия конфликт са ужасни. Вече не сто, както беше през зимата в Киев, а много, много стотици загинали, хиляди ранени и останали без покрив. Само дяволът може да празнува победа, когато в

това клане се сблъскват братя, унищожавайки се един друг, нанасяйки си удари, отслабвайки жизнените сили на народа.

И, разбира се, Руската православна църква, църквата, която е  духовно неделима от Рус, не може да разделя единият народ Божий по политически, национален, социален или какъвто и да е друг принцип. Църквата изпълнява мисия, поверена й от Господ Иисус Христос, а не поръчки или поръчения от страна на едни или други политически сили. С това тя се отличава от някои религиозни по название, но светски  по същността си организации.

Междуособните войни неведнъж са се случвали в нашата история. Именно те са довели до отслабване на Киевска Рус и до падането на разединените княжества под натиска на Батий,  до страшното Смутно време в руската държава през седемнадесети век, към чудовищното по своите мащаби кръвопролитие и до установяването за дълги години на безбожния режим в началото на двадесети век.

Уроците на историята също така показват, че междуособната война поражда заплаха от покоряване на Отечеството от външни сили. И в стари времена, и сега  пред нас в тези случаи се изправя опасността от загубване на истинския суверенитет на народа. Суверенитетът, който се изразява във възможността и  способността да устройваме живота си на основата на онези нравствени, духовни и културни ценности, които  заедно с Божествената благодат  бяха възприети от нашите деди в Киевския купел при Покръстването на Русия, подхранвали са и са се усвоявали  в продължение на многовековната история.

Обръщам се към всички, от които зависи да се вземат решения: незабавно да се прекрати кръвопролитието, да се пристъпи към реални преговори за установяване на мир и справедливост. В междуособната война не може да  има победители, не може да има политически завоевания, които  биха били са по-скъпи  от живота на хората.

Що се отнася до Църквата, нейното оръжие и нейният щит – това е молитвата и Словото Божие, което е  е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър (Евр. 4:12).

Призовавам всички чеда на Руската православна църква към усилена молитва, към строго спазване на започналия пост посветен на Светите апостоли. Особен призив  към монашеските обители: молете се днес на Господа, както умееха да се молят в страшните времена на сътресения нашите благочестиви деди, както по времето на междуособната война са молили Небесния Отец  за нейното прекратяване подвигоположниците на руското монашество – преподобните Антоний и Теодосий Киево-Печорски, както се е молил за прекратяване на омразната раздора  в този свят примирителят на руските земи преподобни Сергий Радонежски, както са призовавали Господа в дните на кървавия хаос и гражданска война светителят Тихон – Всеруски Патриарх, и свещеномъченикът Владимир – Киевски митрополит.

Във всички храмове на нашата Църква нека непрекъснато да се отправя сега особена молитва  за мир и преодоляване на междуособната война, текста на която днес  благослових за употреба.

Сам Бог на мира да ви освети напълно, и целият ваш дух и душата и тялото да се запази без порок при пришествието на Господа нашего Иисуса Христа.” (1 Сол. 5:23).

Пресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх