Обращение Святейшего Патриарха Кирилла к полноте Русской Православной Церкви в связи с событиями на Украине

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил излезе с обръщение към пълнотата на Руската Православна Църква във връзка със събитията в Украйна.

Всечестни архипастири и пастири, скъпи братя и сестри – чеда църковни!

С вълнение, болка и тревога следих и следя събитията в Киев и  в другите градове на Украйна. Киев е мястото на раждането на великата православна цивилизация, обединила народите на Светата Рус. Киев – това е градът на единия купел на Кръщение, чиято 1025- годишна ние съвсем скоро празнувахме заедно с всички Поместни Православни Църкви. За мен Киев – това е особен, скъп за мен град, който често съм посещавал, град, който аз обичам и добре познавам. Непоносима болка предизвикват новините за многото жертви  на това свято место, за стотиците ранени, за вълненията в различни области на Украйна.

Цялата наша многонационална Църква горещо се моли за мир в земята на Украйна, за прекратяване на гражданската разпра. Нашите братя и сестри в Украйна преживяват сега един от най-драматичните моменти в своята история. От ставащото зависи по-нататъшната съдба на украинския народ. Засега, слава Богу, е преустановен сценарият за гражданска война. Но такъв сценарий все още може да бъде реализиран. Това може да се случи, ако Господ допусне хората да отстъпят от нравствените заповеди, дадени от Бога и от  християнското наследство на Украйна, ако жителите на Украйна се отрекат от уважението към себе си, един към друг и към закона.

Бих искал да благодаря на тези представители на украинския епископат и духовенство, които – сред призивите и лозунгите от най-различен тип – намериха в себе си сили и последователно да призовават противоборстващите страни към мир и братолюбие; тези, които твърдо стоят зад правото на украинците да живеят в съгласие със своята вяра и благочестие, за съхраняване на традиционните за Украйна нравствени и религиозни ценности, източник на които е киевският купел на Кръщението, който определи цивилизованото развитие на народите от Светата Рус.

С цялото си сърце, оплаквайки умрелите, състрадавайки на техните близки, съпреживявайки с ранените, аз моля пастирите и чедата на Руската Православна Църква да възнесат молитви към Господ Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка. Да се помолим за упокоението на загиналите братя и сестри, за изцелението на ранените и болните, за умиротворение на ожесточените сърца, за прекратяване на раздора и смута в Украйна, за това Господ да ниспосле над всички духа на любовта, мира, прошката и братолюбието в Христа!

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ