Настоятель Патриаршего Подворья посетил Видинскую митрополию


По покана на Видинския митрополит Дометиан настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип посети в неделя, 21 юли, Видинската митрополия. С благословията на митрополит Дометиан архимандрит Филип оглави неделната Божествена литургия в храма „Св. Николай” във Видинската митрополия в съслужение с настоятеля архимандрит Самуил.

След края на Божествената литургия митрополит Дометиан топло приветства настоятеля на Патриаршеското Подворие в София – архимандрит Филип, и особено подчерта значението за Руската Православна църква на юбилея – 1025-та годишнина от Покръстването на Русия, и участието на делегацията на Българската Православна Църква начело със Светейшия Български Патриарх Неофит.

В своето ответно слово архимандрит Филип благодари на владиката Дометиан за поканата да посети Видинската митрополия и за оказания му сърдечен прием. Настоятелят на Подворието отбеляза, че празнуването на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия вече е започнало в Руската Православна Църква с донасянето в гр. Санкт-Петербург на частица от Честния кръст, на който е бил разпънат светият апостол Андрей Първозвани.

За Руската Православна църква особено важно е участието в тържествата на представителната делегация на българската Православна църква. Първите мисионери, пристигнали в Киевска Рус да проповядват Светото Евангелие са били български свещеници.

Същия ден настоятелят на Патриаршеското Подворие посети Лопушанския манастир, където имаше среща и братско беседа с игумена на обителта – Величкия епископ Сионий.