Молитва в храме Воскресения Христова в Иерусалиме о блаженнопочившем Святейшем Патриархе Болгарском Максиме

11 ноември 2012 21:13, Българска Патриаршия

Божествена св. литургия в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим

Предстоятелите на най-древната и на най-многочислената патриаршии се помолиха в църквата на Гроба Господен за упокоение душата на блаженопочиналия първойерарх на Българската православна църква – Негово Светейшество патриарх Български и митрополит Софийски Максим.

На 11 ноември 2012 г. блаженейшият патриарх на светия град Йерусалим и цяла Палестина Теофил ІІІ и светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на мирно посещение в Йерусалимската патриаршия, са отслужили нощна Божествена св. литургия в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим. В литургията, оглавена от предстоятелите на двете сестри – поместни православни църкви, са съслужили: Капитолиадски митрополит Исихий, Востърски митрополит Тимотей, Авилонски архиепископ Доротей, Константински Аристарх, Йордански Теофилакт и Гераски Теофан от Йерусалимската патриаршия и членовете на делегацията на РПЦ – председателят на ОВЦС Волоколамски митрополит Иларион, ръководителят на Административния секретариат Солнечногорски епископ Сергий, заместник-председателят на Архиерейския Синод на РЗЦ Переяслав-Хмелницки и Вишневски архиепископ Александър.

По време на съборното богослужение е била възгласена ектения с прошения за упокоение душата на новопреставления Български патриарх Максим.

Текст: Александра Карамихалева

Информация и снимки: Официален сайт на РПЦ