Торжественный молебен на Владимирской горке в Киеве по случаю празднования 1025-летия Крещения Руси


На 27 юли 2013 г.  Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил и Негово Блаженство митрополитът на Киев и на цяла Украйна Владимир отслужиха молебен на „Владимирска  горка”, където се извисява паметникът на светия равноапостолен княз Владимир, Покръстител на Русия.

Предстоятелите на Руската Православна църква и участниците в тържествата по случай 1025-та годишнина  от Покръстването на Русия с радостни възгласи бяха  приветствани от жителите на Киев и поклонниците, които се бяха събрали  на „Владимирския хълм” и близо до него.

По време на богослужението се молеха Предстоятелите  и представителите на Православните църкви, които пристигнаха специално  за тържествата, духовници от Белорусия, Молдова, Русия, Украйна и от други страни.

Присъстваха: Президентът на Руската Федерация В.В.Путин, Президентът на Украйна В.Ф. Янукович, Президентът на Молдова Н.В. Тимофти, Президентът на Република Сърбия Т.Николич, членове на Кабинета на министрите на Украйна, както и други представители на държавната власт.

След завършване на молебена Светейшият Патриарх на  Москва и на цяла Русия Кирил се обърна към събралите се със слово.

След това  слово произнесе Негово Блаженство митрополитът на Киев и на цяла Украйна Владимир. „Днес  благодатта на Светия Дух ни събра на Киевските хълмове”, – каза владика Владимир, като благодари  на държавните глави, на Предстоятелите и на представителите на Поместните Православни църкви, на всички християни, пристигнали  на украинска земя да споделят радостта от празника -1025-та годишнина от Покръстването на Русия. „Ние  сме единни в Христа, ние сме единни  в светата Църква, всички нас  ни обединява единната вяра, мирът и любовта, които изразяват единството”, – подчерта митрополит Владимир, като призова да ги съхраняваме и  укрепваме помежду си, доколкото „именно тази любов прави от нас истински ученици на Христа”.

„Благодаря Ви, Ваше Светейшество, за визитата в пределите на Украинската  Православна църква. Благодарим Ви за радостта  от великото  тържество, за Вашето Патриаршеско благословение”, – продължи  той, като се обръщаше към Светейшия Патриарх  Кирил.

Митрополитът на Киев и на цяла Украйна Владимир подчерта, че изборът на светия равноапостолен  княз Владимир е начертал хода на нашата история и ние днес носим отговорност за запазване на духовното наследство и на християнските идеали. „За съжаление, съвременният свят се отдалечава  от християнските морални норми”, – констатира владиката.

„Особено сме благодарни в този ден на Поместните Православни църкви за това, че те присъстват днес на нашето тържество, – каза аще Негово Блаженство митрополит Владимир. – Моля Предстоятелите и представителите на Поместните църкви да се молят за Украинската Православна църква и за украинския народ”.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru