Митрополит Иларион изпрати до настоятеля на Българската православна църква поздравителен адрес по случай деня на неговия небесен покровител – св. Неофит

Mospat_Logo-s-300x199-170x114-150x100

PN

Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия – Волоколамският митрополит  Иларион поздрави Предстоятеля на Българската православна църква Светейшия Патриарх Неофит с Деня на Тезоименитството.

Pozdravlenie-mitr.-Ilariona-s-tezoimenitstvom-PN-2015-01-21

Текстът на посланието е даден по-долу без съкращения:

            „Ваше Светейшество!

            Сърдечно Ви поздравявам с Деня на паметта на Вашия небесен покровител – светия мъченик Неофит.

            Вдъхновявайки се от примера на добродетелите на светия мъченик Неофит и духовно укрепвайки чрез молитвеното предстателство на този Божий угодник, Вие цял живот следвате пътя на монашеското делание, възраствайки от сила в сила (Пс.83:8) в служение на Господа Иисуса Христа и Неговата Свята Църква.

На този нелек, но благодатен път Подателят на благата Бог щедро е умножил Вашата многостранна надареност, украсил и Ви е обогатил, приобщавайки Ваше Светейшество към всяко добро даяние и всеки съвършен дар (Иак.1:17): мъдрост и любов на пастира, таланти на църковен учен, певец и композитор. Днес тези дарби служат за благосъстоянието на цялата Българска Православна Църква, на историческото продължение  на нейната значима роля в живота на българския народ и за заздравяване на нейната жива връзка с братските Поместни Православни Църкви, в това число и с Московската Патриаршия.

В Деня на Вашето тезоименитство молитвено пожелавам на  Ваше Светейшество мир, неоскъдваща духовна радост и крепко здраве на многая и благая лета в Патриаршеското служение.

С почтителна любов в Господа

Председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия

Волоколамски митрополит Иларион