Митрополит Иларион: Лучшее, что могут сделать родители для своих детей – это ввести их в храм Божий


На 4 декември 2013 г., на празника Въведение на Пресвета Владичица наша Богородица и Приснодева Мария в храма, председателят на Отдела за външни църковни връзки при Московската Патриаршия Волоколамски митрополит Иларион отслужи Божествена литургия в московския храм в чест на иконата на Божията Майка „На всички скърбящи Радост” в Болшая Ординка. На архипастиря съслужиха: представителят на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх при Светейшия Български Патриарх, настоятел на Патриаршеското Подворие на Руската Православна Църква в София архимандрит Филип (Василцев), сътрудници на ОВЦС в свещенически сан, духовенството на храма.

След края на богослужението митрополит Иларион се обърна към вярващите със слово, в което каза: „Най-голямото и най-доброто, което могат да направят родителите за своите деца, това не е да ги снабдят от ранно детство със скъпи вещи, не е да ги изпратят в далечна страна за образование, а да ги въведат в храма Божий, за да се приобщават към Божията благодат от ранно младенчество и така възрастватвайки те ще се приобщават към Бога на всеки нов етап от живота, откривайки по нов начин за себе си Божествената реалност.

Опитът показва, че децата по различен начин откликват на този Божествен зов. Не всички с еднаква готовност отиват в храма. Не всички деца с еднаква радост се причастяват с Светите Христови Тайни – едни се радват, други плачат и капризничат. Но такава е детската природа. Затова са родителите, за да проявят в точното време мъдрост, деликатност, без никакво насилие над личността на детето да се възпита у него страх Божий, да бъде приобщавано към нетленните съкровища, които дава Църквата и които остават у човека в продължение на целия му живот и преминават в бъдещия живот.

Нека на празника Въведение още веднъж да помислим за това, какво е за нас Божият храм, какво означава той за нашите деца и как можем ние, водейки нашите деца в Божия храм за възпитание, да направим така, че техният живот да стане път към спасението.

Ще молим Пресвета Богородица, която е преминала по този път, да ни научи да вървим по него безпрепятствено и никъде да не се отклоняваме, да научи нашите деца на това, което Тя Сама е научила в Божия храм. Амин”

(Пълният текст на словото виж на руски език)