Божественная литургия в день Крещения Господня в Видине

В деня, когато се празнува Кръщение Господне, по покана на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, настоятелят на Патриаршеското Подворие игумен Филип (Василцев) взе участие в Божествената литургия в катедралния храм „Св.влмч. Димитър” в гр. Видин. След завършване на Божествената литургия Владика Дометиан беше поздравен от епископ Сионий, викарий на Видинската митрополия, и предаде в дар на правещия архиерей жезъл, изработен от местни църковни майстори.

След това митрополит Дометиан беше приветстван от игумен Филип. Отец-настоятелят поздрави Владиката от името на Патриаршеското Подворие с отминалия 80-годишен юбилей и му подари икона на Пресвета Богородица Консунска, изработена в златошивашките работилници на Свято-Елисаветинския манастир в Белорусия.

Игумен Филип пожела на Владиката крупки духовни и телесни сили и дълги години плодотворно служене на Българската православна църква и на родината. По традиция, в деня на празнуването на Кръщение Господне във Видин се извършва общоградско кръстно шествие от катедралния храм до р. Дунав, където се извършва чина на водоосвещаване. Тази година в кръстния ход участие взеха повече от 5000 граждани, представители на областната и градската администрация начело с управителя на Видинска област – инж. Цветан Асенов, и кмета на гр. Видин – г-н Герго Гергов.

Снимки: архимандрит Евтимий Койнов

Справка: ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА – КОРСУНСКА или ЕФЕСКА

Историята на тази света икона ни отвежда в далечната древност. Съществуват две версии за нейния произход. Съгласно едното предание, тази икона е изписана от самия евангелист Лука. В Русия Ефеската или Консунската икона попада през 988 г. – била донесена от покръстителя на Русия – светия равноапостолен велик княз Владимир – от Корсун в Киев. По-късно иконата попаднала във Велики Новгород, след това в Москва и до 1918 г. се намирала в Успенския събор на Московския Кремъл, зад престола.

Друго предание гласи, че иконата е била пренесена в Русия в края на ХІІ век от света Ефросиния Полоцка, в живота Предислава, дъщеря на полоцкия княз Георгий, която още в млади години избрала пътя на сподвижничеството. Тя основала в Полоцк женски манастир с храмове носещи името на Всемилостивия Спас и на Пресвета Богородица. Вторият храм в манастира княгинята решила да украси с древна икона на Пречистата. Родът на Комнините, царувал през това време във Византия, бил в роднински връзки с полоцките князе. Ефросиния изпратила на император Емануил Комнин (1143-1169) и на Вселенския Патриарх Лука Хризоверг (1156-1169) вестоносец с големи дарове, и владиците от Втория Рим подарили на полоцкия манастир чудна икона, украсена със злато, сребро и скъпоценни камъни. През 1173 г. тази икона била тържествено поставена в полоцкия храм „Света Богородица”, която се прославила с излъчваните от нея чудни изцеления.