Празник на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Ден на град София

9

 

На 17 септември, Православната църква празнува паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. По традиция на този ден в България се отбелязва деня на град София. С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит, Божествената литургия в храма „София Премъдрост Божия” оглави Бранитският епископ Григорий, викарий на Софийската митрополия в съслужение с настоятеля на Патриаршеското Подворие в София – архимандрит Филип, представителя на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх – архимандрит Теоктист (Димитров), представителят на Румънската православна църква в България ставр. свещеноиконом Нелуц Опря, новоизбания главен секретар на Светия Синод на БПЦ йеромонах Герасим (Георгиев) и духовенството на Софийска митрополия.

В олтара молитвено участие в Божествената литургия взеха Светейшият Български Патриарх и членовете на Светия Синод на БПЦ.

След отпуста на Божествената литургия Светейшият Български Патриарх Неофит възведе в архимандридско достоинство йеромонах Герасим (Георгиев), който е избран за главен секретар на Светия Синод на БПЦ.

След края на богослужението бе отслужен молебен с водосвет в чест на деня на града, който оглави Браницкият епископ Григорий.

На молебена присъства Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, членовете на Светия Синод на БПЦ, Президентът на Р България г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят на Правителството Георги Близнашки, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, представители на българските държавни институции, дипломатическия корпус и жители на гр. София.

Снимки: сайт на Свети Синод Българската православна църква