Поклониците от Патриаршеското Подворие пристигнаха в Троицко-Сергиевата Лавра

DSC_2634


В събота, 28 юни, поклонииците пристигнаха в Троицко-Сергиевата Лавра и участваха във Всенощното бдение в Успенския храм на обителта, което оглави наместникът, Сергиево-Посадският архиепископ Теогност в съслужение с братята в свещен сан.

В неделя, 29 юни, поклониците се молиха на Божествената литургия и се причастиха със Светите Христови Тайни в Троицкия храм на манастира, където се намират мощите на преп. Сергий Радонежки. Божествената литургия оглави наместникът, Сергиево-Посадският архиепископ Теогност в съслужение с благочиния на Троицко-Сергиевата Лавра – архимандрит Павел (Кривоногов), настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип и братята на обителта в свещен сан.

След края на Божествената литургия наместникът на Троицко-Сергиевата Лавра прие поклонниците в своите покои. Архимандрит Филип топло приветства владиката-наместник, благодари за радушния прием и предаде за спомен подаръци. По поръчение на известния български църковен композитор, випускник на диригентския клас на МДА, протойерей Кирил Попов, архимандрит Филип предаде на наместника на Тройцко-Сергиевата Лавра авторската партитура с „Химна на преп. Сергий Радонежки”, съчинен по случай 700-та годишнина от рождението на светеца.

С благословението на архиепископ Теогност, „Химнът на преп. Сергий Радонежки” ще бъде изпълнен от хора на Троицко-Сергиевата Лавра по време на честванията на 700-на годишнина от рождението на светията.

Същия ден поклонниците посетиха ЦАК (църковно-археологическия кабинет) на Московската духовна академия.