Божественная литургия в праздник Преображения Господня в г. Кедайняй (Литва)


В понеделник, 19 август, в деня на Преображение Господне настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев) и секретарят на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский) съслужиха на Божествената литургия на Високопреосвещения Виленски и Литовски архиепископ Инокентий в храма „Св. Преображение” в гр. Кедайняй. По време на Божествената литургия владика Инокентий извърши дяконска хиротония на иподякона Константин Панкрашев.

След отпуста на Божествената литургия архиепископ Инокентий сърдечно приветства настоятеля на храма „Св.Преображение” в гр. Кедайняй – протоиерей Никола Мурашов, който е и настоятел на храма „Свето Благовещение” в гр. Каунас, благочинния Каунаски окръг, и го поздрави с престолния празник.

Енориаш на църквата „Св. Преображение” в гр. Кедайняй и негов ктитор е бил известният дореволюционен държавен деец П.А. Столипин. Имението на Столипини в Калнеберже се намирало близо до гр. Кедайнян.

Справка:

Пьотър Аркадиевич Столипин (2 април 1862, Дрезден, Саксония – 5 септември 1911 г., Киев) е държавен деец на Руската империя. През различно време е заемал поста предводител на дворянството в уезд Ковно, губернатор на Гродненска и Саратовска губернии, министър на вътрешните работи, министър-председател. В руската история от началото на ХХ век е известен преди всичко като реформатор и държавен деец, който е изиграл важна роля в потушаване на революцията от 1905-1907 г.

През април 1906 г. император Николай ІІ предложил на Столипин поста министър на вътрешните работи на Русия. Скоро след това правителството било разпуснато заедно с Държавната дума от І-то свикване, а Столипин бил назначен отново за министър-председател.

На новата длъжност, която той заемал до своето убийство, Столипин е реализирал редица законопроекти, които са влезли в историята като „Столипинска аграрна реформа”, чието главна същност била утвърждаването на частната селска собственост върху земята. Приетият от правителството закон за военно-полевите съдилища ожесточил наказанието за извършени тежки престъпления. Сред другите мероприятия на Столипин на поста министър-председател особено значение има въвеждането на земствата в западните губернии, ограничаване на автономията на Великото княжество Финландия, изменението на избирателното законодателство и разпускането на Втората Дума, с които е сложен край на революцията от 1905-1907 година.

По време на изказванията си пред депутатите от Държавната дума са се проявили ораторските способности на Столипин. Неговите фрази „Не ни плашете!”, „Първо успокояване, а след това реформи” и „На тях им трябват големи сътресения, на нас ни е нужна велика Русия” – са станали крилати фрази.

От личните му качества съвременниците особено подчертават неговото безстрашие. Убийството на Столипин било планирано и наистина били направени 11 покушения. По време на последното, извършено в Киев от Дмитрий Богров, Столипин бил смъртоносно ранен и след няколко дена починал.