Божественная литургия в Неделю о блудном сыне


На 3 март, в Неделята на блудния син, Божествената литургия в Патриаршеското Подворие с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит оглави Видинският митрополит Дометиян в съслужение с настоятеля – архимандрит Филип (Василцев), ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев и йерей Андрей Трегубов.
След причастния стих проповед на тема от неделното евангелско четиво произнесе йерей Андрей Трегубов.
http://youtu.be/UIu4xWq6GjE
На 3 март България празнува 135-та годишнина от Освобождението от османско иго. Във връзка с това, след отпуста на Божествената литургия бе отслужен благодарствен молебен.
В края на богослужението митрополит Дометиан беше приветстван от настоятеля архимандрит Филип (Василцев), който подари на владиката икона на преп. Сергий Радонежки. След това ответно слово произнесе владика Дометиан.
http://youtu.be/-wXtWcu8u_w
С благословението на Светейшия Патриарх Кирил, във връзка със 60- годишния юбилей на Представителството на Руската Православна Църква в София, архимандрит Филип награди с високи патриаршески награди членовете на общината на Патриаршеското Подворие. С Орден „Преп. Сергий Радонежки”- ІІІ степен бе удостоен В.П.Гаристов, с Орден „Св. равноапостолна княгиня Олга”- ІІІ степен бе удостоена О.И. Чонкова – многогодишна сътрудничка на Подворието, Н.И. Живкова – директор на Неделното училище, И.М. Алексеева – прес-секретар на Подворието. Също така на много енориаши бяха връчени благословени Патриаршески грамоти.
С решение на Организационния комитет за празнуването на 135-та годишнина от Освобождението на България от османско иго, Председателят на обществения Форум „България-Русия” Светлана Шаренкова връчи паметен знак „Самарски кръст” на Видинския митрополит Дометиян, на архимандрит Филип (Василцев) и на секретаря на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский).
Божествената литургия в прилежащия храм на Подворието „Св. Пантелеймон” оглави йеромонах Зотик (Гаевский) в съслужение с прот. Николай Нешков. С благословението на настоятеля на Подворието, йеромонах Зотик връчи благословени Патриаршески грамоти на диригента на хора Л.В. Балева-Йорданова и на клисар Л.А. Велинова.

Фото: Янина Алексеева и Георгий Карпов

Видео: Янина Алексеева