Божественная литургия в Неделю мясопустную, о Страшном Суде

В неделя, 23 февруари, на Неделя Месопустна – на Страшния съд, Божествената литургия в Патриаршеското Подворие оглави настоятелят архимандрит Филип (Василцев) в съслужение с архимандрит Серафим (Шемятовский) от Православната Църква на Чешките земи и Словакия и йеромонах Зотик (Гаевский).

С благословението на Светейшия Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил в Патриаршеското Подворие бяха отправени молитви за мир в Украйна. Също така бе произнесена заупокойна ектения за загиналите по време на стълкновенията в Украйна.

След края на Божествената литургия настоятелят на Подворието огласи Патриаршеското обръщение към пълнотата на Руската Православна Църква във връзка със събитията в Украйна.

http://youtu.be/gKzyfhz-2W8

След това в криптата на храма на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) бе отслужена заупокойна лития, по време на която също бяха произнесени молитви за упокоение на загиналите в стълновенията в Украйна.

http://youtu.be/DAcNYRYgD4Y

Божествената литургия в прикрепения към Подворието храм „Св. Пантелеймон” в Княжево оглави ставрофорен свещеноиконом Симеон в съслужение с йерей Димитър.

Снимки: Янина Алексеева