Божествена литургия на 13-та Неделя след Петдесетница, в Княжево

DSC_1578

На 22 септември, на 13-та Неделя след Петдесетница, Божествената литургия в храма «Св. влмч. Пантелеймон» в кв. Княжево с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит оглави Маркианополския епископ Константин в съслужение с настоятеля на Потриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), секретаря на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский) и протойерей Николай Нешков.

В този ден храмът «Св. влмч. Пантелеймон» отбеляза своя 90 годишен юбилей.

Преди началото на Божествената литургия  А. Морозов, диригент на хора на Патриаршеското Подворие, бе постриган за четец.

По време на Божествената литургия бяха възнесени молитви за упокоение на душите на починалите свещенослужители  и енориаши на храма.

След края на Божествената литургия Маркианополския епископ Константин приветства настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип, съслужилите свещеници, енориашите и гостите на храма «Св. влмч. Пантелеймон»

В своето ответно слово архимандрит Филип изказа дълбока благодарност на Светейшия Български Патриарх Неофит за неговото благословение за провеждането на храмовия празник и отслужването на Божествената литургия от Маркианополския епископ Константин. В края на словото си архимандрит Филип прочете грамота на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил за награждаването с орден «Св. благ. княз Даниил Московски» III степен на църковния настоятел на храма П.И. Петков.

От името на енорията на храма приветствено слово произнесе П.И.Петков.

В същия ден в Руския културно-информационен център се състоя тържествено събрание и концерт на хора на Патриаршеското Подворие посветен на 90-ет годишнината на храма в Княжево.

Посолството на Руската Федерация се представляваше на празника от съветник В. Солодкин.