Болгария празднует 136-летие освобождения Софии


В събота, 4 януари, България чества 136-та годишнина от освобождението на София. В деня на празника, в митрополитския катедрален храм „Света Неделя” бе отслужен благодарствен молебен, който, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, оглави Тивериополският епископ Тихон в съслужение с протосингела на Софийска митрополия ставр. свещеноиконом Ангел Ангелов, настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), ставр. свещеноиконом Мина Минчев, настоятел на храм „Св. Неделя” и духовенство от софийските храмове.

На Богослужението присъстваха областният управител на Софийска област Росен Малинов, заместник-кметът на София по културата, образованието и спорта Тодор Чобанов, директорът на „Дом на Москва  в София” Б.А. Громов и представители на руските и българските обществени организации. В своето слово след края на молебена епископ Тихон сърдечно приветства представителите на българските държавни институции и съслужилото духовенство, а също така говори за дълга на памет и молитва за вождовете и войните, освободили България от турско робство.

След това се състоя литийно шествие от катедралния храм „Света Неделя” до паметника на освободителя на гр. София генерал Йосиф Гурко и Царя Освободител император Александър Николаевич, пред които  бе изпята „Вечная памятъ” и бяха положени венци.

Шествието завърши с тържествена церемония пред паметника на героите-опълченци от Руско-турската война 1877 – 1878 г.