ЗАМ. МИНИСТРА ОБРАЗОВАНИЯ БОЛГАРИИ СЧИТАЕТ ШКОЛЬНЫЙ ПРЕДМЕТ «РЕЛИГИЯ» ИЗЛИШНИМ

Милена Дамянова, снимка: БГНЕС

Задължително изучаване на предмета „Религия“ в училище няма да влезе в Закона за предучилищното и училищното образование, въпреки искането на Светия синод.

В проекта на закона е запазено и сега съществуващото изучаване на религията като задължителноизбираема подготовка (ЗИП) или свободноизбираема подготовка (СИП), заяви зам.-просветният министър Милена Дамянова по повод искането на синода.

Преди дни на конференция във Варна свещеници обявиха, че Българската православна църква е готова да организира протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите религията да стане задължителен учебен предмет.

Според духовниците законопроектът за училищното образование не отчита духовната и ценностна криза, в която се намира страната ни. В декларация, адресирана до председателя на Народното събрание, президента, премиера и министъра на образованието, те настояват за създаването на национална стратегия за духовно-нравствено възпитание и образование на децата и да се въведе предмета религия.

Въпросът се обсъжда от години, но от Министерството на образованието са категорични, че няма как задължително всички в клас да изучават религия.

Зам.-просветният министър обясни, че в България са регистрирани над 115 вероизповедания и предложение, като това на Светият синод, означава, че трябва да се даде възможност на всички тези официално регистрирани вероизповедания да влязат в училище.

„Нека да помислим това ли искаме. Където има проявен интерес към предмета, сме поели ангажимент пред представители на Светия синод, които бяха в МОМН, че заедно с тях ще мотивираме учителите и директорите на училищата да предлагат възможностите за изучаването на религията като ЗИП и СИП“, обясни Милена Дамянова.

Тя препоръча да се помисли как ще може да се изучава задължително религията, ако в един клас, има деца, които изповядват седем-осем различни вероизповедания.

Детето влиза в училище най-напред с това поведение, което получава и е видяло вкъщи, коментира Дамянова по повод аргументите на Светия синод, че ако религията стане задължителен предмет, ще намалее агресията в училище и тя ще спомогне за възпитаването на учениците в християнски ценности.

Църквата има възможност да работи за намаляването на негативните тенденции сред младите хора – чрез своите неделни училища, отбеляза зам.-министърът на образованието.

Родители също се обявяват против задължителното вероучение. Дискусиите едва ли ще спрат, но на този етап родителите са свободни да запишат или не децата си за часове по религия в учебните заведения, където се преподава този предмет.

http://btvnews.bg/bulgaria/religiyata-v-uchilishche-ostava-po-zhelanie.html