Архиерейска света литургия бе отслужена в гр. Лом за Стефановден

DSC_6413

На 27 декември, в деня на светия първомъченик и архидякон Стефан Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи Архиерейска света литургия, посветена на Рождество Христово и деня на свети Стефан в храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Лом.

Светата Литургия бе оглавена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Неофит, игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, иконом Цветан Антонов, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, протойерей Николай, председател на посетения храм, дякон Иван Иванов, от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и дякон Митко Костов.

Молитвено участие в светата Литургия взеха архимандрит Антим, про игумен от Чипровската света обител, йеромонах Максим и йеромонах Михаил.

Патриаршеското Подворие бе представено от настоятеля Негово Високопреподобие архимандрит Филип и йеромонах Зотик, секретаря на Представителството.

Църковните песнопения на молитвените последования бяха изпълнени от смесеният хор при руския храм „Св. Николай“ в София, които зарадваха със своето сладкопение вярващия народ и гости в Лом.

Гости на тържественото духовно събиране бяха още и г-н Борислав Великов, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България, г-н Иво Иванов, кмет на Община Лом, както и много културно-просветни дейци и общественици от града.

Проповед с благословението на митрополит Дометиан за празника на свети Стефан и за Рождество Христово към вярващите поднесе епископ Поликарп, който говорейки за Рождество Христово, съчета подвига на първия мъченик за вярата св. Стефан с радостната вест за раждането на Спасителя, като подчерта, изхождайки от живота и подвига на светеца, че всеки един от нас трябва да живее със същата вяра, доверие и радост в Бога, така както живя св. Стефан и бе за всички пример за подражание и свят живот.

След светата Литургия митрополит Дометиан  благослови вярващите в храма и изказа огромна благодарност към духовниците, дошли за да почетат празника на св. Стефан, към гостите и вярващия народ, както и към, най-вече, архимандрит Филип и неговите споспешници за големия подарък, който направиха на вярващите на Лом, че присъстваха и огласиха празничната молитва.

Митрополит Дометиан поднесе на архимандрит Филип дар – Библия, която да му напомня за днешното събитие, както и да му напомня за България и нейния Христолюбив народ.

Видинският митрополит Дометиан бе поздравен най-топло и от отец Филип, който му благодари за поканата и гостоприемството и подчерта, че за него и неговите приятели винаги е радост, чест и достойнство да бъдат гости на Видинския митрополит Дометиан, който особено е тачен, почитан и обичан от Руската православна църква. Той поднесе на митрополит Дометиан скромни подаръци за спомен и духовна радост.

След Архиерейската света литургия се проведе празничен концерт. Концертът бе по повод 40 години от хиротонията на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в епископски сан, което се е състояло на 15 декември 1974 година.

Със сладко песнопение на църковни песнопения митрополит Дометиан, вярващите християни и гостите на храма в Лом бяха удовлетворени от хористите при храм „Св. Николай Чудотворец“, подворие на РПЦ в София.

Хорът бе воден от архимандрит Филип, председател на храма и представител на Русската православна църква в България.

Преди празничния концерт митрополит Дометиан бе поздравен от хористите, който му благодариха за топлината, грижата и вниманието, с които ги обдарява.

След празничния концерт, митрополит Дометиан изказвайки благодарност към хористите за прекрасните изпълнения, сподели, че отправя към тях покана, да считат себе си винаги поканени в дворите на Видинска епархия.